I Sverige har hittills över 15 000 människor dött till följd av sjukdomen. Det är ett relativt högt antal för ett land som Sverige. Enligt John Hopkins universitetets statistik över Covid-19 i världen har 146 personer per 100 000 invånare i Sverige avlidit. Samma tal för Danmark är 47, Finland 21 och Norge 17 döda per 100 000 invånare. Våra dödstal ligger i nivå med länder som Sydafrika, Serbien, Grekland och Namibia.
Detta vill inte Socialdemokraterna att debatten ska kretsa kring. Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida skrev en svavelosande ledartext från Göteborg. Budskapet var att pandemihanteringen gått bra och att Ulf Kristersson (M) inte har något att kritisera regeringen för. Lindberg menar att man måste ”körsbärsplocka länder” för att kunna se den svenska strategin som ett misslyckande.
Men vilka andra länder än de nordiska kan vi jämföra Sverige med? I Norden finns ungefär samma levnadsmönster, boendeförhållanden och välfärdsinstitutioner. Den demografiska sammansättningen med en relativ hög andel äldre personer är likadan. Från samma utgångsläge dog tre gånger så många människor i Sverige som i Danmark. Och mer än sju gånger så många som i Norge och Finland.
Det är ett faktum att Sverige inledningsvis valde en annan väg än våra nordiska grannländer. Till slut tvingades också vi följa efter men då var smittan redan spridd i samhället – helt i linje med den strategi Folkhälsomyndigheten och regeringen drev. I teorin skulle det leda till snabbare flockimmunitet om det inte gick att få fram vaccin. Som händelserna utvecklades ledde det också till fler döda.
Äldre människor var de som framför andra dog i sjukdomen. Men även flera invandrargrupper drabbades särskilt hårt. Människor som arbetade i vården, inom kollektivtrafik, taxi och olika serviceyrken blev oftare smittade. Många har idag kvar långtidssymtom av Covid-19.
Mot den bakgrunden är det lätt att förstå varför Socialdemokraterna inte vill ha in coronahanteringen i valrörelsen. Tyvärr har S viss hjälp av att inget parti lyckades vara särskilt tydlig opposition. Men Ulf Kristersson (M) bör faktiskt få en eloge för att han enträget tjatade om att betydelsen av att testa fler och på ett tidigt stadium bygga ut infrastrukturen för testning. En färsk rapport till Coronakommissionen har funnit att de regioner som testade mest hade färre döda. Risken när S nu försöker att lägga locket på och inte erkänner någon kritik är att Sverige missar flera sådana lärdomar. De höga dödstalen säger det finns mycket som kunde ha gjorts annorlunda. Sverige kan bättre, som någon sa.