Tyskland tar steg för steg för att säkra sin plats som Europas avskräckande exempel på energiområdet.
Rysslands invasion av Ukraina synliggjorde Tysklands beroende av rysk gas. Efter att Ryssland strypte gasen ökade användningen av kol till en tredjedel av all elproduktion. Men beroendet av naturgas är inte bättre för klimatet bara för att den inte kommer från Ryssland.
Och tysk energiproduktion var på fallrepet redan innan Rysslands invasion av Ukraina. Den rödgröna regeringen beslutade att avveckla all kärnkraft. Ett beslut som Merkel först rev upp men efter Fukushima ändå genomförde. Samtidigt har man bestämt sig för att avveckla kolkraften. Och allt skulle ersättas med förnybara energikällor, främst från sol och vind. Resultatet ser vi idag i form av ett högt och väldigt skakigt elpris, och ett ännu större beroende av de fossila källorna gas och kol. Nästan hälften av Tysklands elproduktion är nu fossilbaserad.
I praktiken har Tyskland haft ett val mellan kärnkraft och kolkraft. De har valt att fortsätta vara beroende av brunkol. Och eftersom energibolaget som driver gruvan Garzweiler kommit överens med regeringen om att sluta med uttaget av kol till 2030 så har man för att klara omställningen snabbat på uttaget rejält fram tills dess. Regeringen försvarar utbyggnaden av gruvan och energi- och klimatministern från miljöpartiet De gröna deklarerade att det var en bra dag för klimatet när överenskommelsen slöts.
Att röra sig mot mer upptag och förbränning av kol, påeldat av miljöpartister, för att klara klimatomställningen gör Tyskland till upp-och-nedvända världen på energiområdet.
Rivningen av ett antal vindkraftverk för att bereda väg för den utökade kolgruvan, som DN rapporterade om häromveckan, var inte en del av någon strategi. De råkade bara stå i vägen. Men händelsen blir symbolisk. Vindkraftverken räcker inte för att ersätta gas och kärnkraft, och därför är det lika bra att riva dem och gräva efter kol i stället.
Att tyskarna har skapat sina egna problem och ökar kolanvändningen med klimatargument skulle kunna vara lustigt. Om det inte vore för att vi gjort liknande misstag i Sverige.
Inte heller är det särskilt kul att Tyskland gick in i en recession ungefär samtidigt som de stängde ned sina sista kärnkraftverk i våras. Vilket har gjort att varningar nu höjs för att elbristen kommer påverka Tyskland som industrination. Europa behöver en ekonomisk motor som inte förstör klimatet och inte heller riskerar motorstopp på grund en vettlös energipolitik.