Två pepparkaksgubbar som inte går hand i hand

Varför är det så förtvivlat svårt att samarbeta i flygplatsfrågan?

Frågetecken. Pepparkaksvariant med glasyr att skicka till respektive kommunhus.

Frågetecken. Pepparkaksvariant med glasyr att skicka till respektive kommunhus.

Foto: JESSICA GOW / TT

Ledare2015-12-15 16:08
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Linköping och Norrköping har mycket gemensamt. Med sina drygt 150 000 respektive 135 000 invånare är de regionens draglok. Även om den gamla osämjan, som är så vanlig mellan två grannstäder, lever kvar har ett omfattande samarbete inletts. På den kommunala nivån handlar det förutom om ett gemensamt marknadsbolag, även om gemensam översiktsplanering, upphandlingsfunktion, räddningstjänst och erbjudande om barnomsorg (många föräldrar bor i den ena kommunen men arbetar i den andra). Med mera.

”Genom att samverka får vi en gemensam och större arbetsmarknad med många fördelar, där näringslivet utvecklas och utbudet och mångfalden ökar, vilket skapar en mer dynamisk region”, står det på Linköpings kommuns hemsida. Vidare står vackra ord om vikten av bra pendlingsmöjligheter städerna emellan och hur kommunerna både blir intressantare och konkurrenskraftigare tillsammans: ”Ett alternativ till Sveriges i dag tre etablerade storstadsregioner”.

Var man inte troende innan så blir man det när man läser kommuntexten. Linköping och Norrköping, hand i hand som två pepparkaksgubbar på väg mot fröjdefulla tider.

Bakom orden döljs dessvärre fortfarande en hel del konkurrens och prestige. Inte minst vad gäller den omdiskuterade flygplatsfrågan, som fått nytt liv tack vare flitiga inlägg på Correns debatt- och insändarsida.

Ett intressant, om än inte så övertygande, argument för en helt ny flygplats belägen i Mjölbyområdet tillfördes diskussionen i måndags. Annars tycks debattörerna eniga om att regionen inte är stor nog för två flygplatser. Det är dags att välja en att satsa på, tycker de flesta och som lojala lokalpatrioter anser de att Linköpings City Airport är det bästa alternativet. Här finns även Malmen, och båda är förutsättningar för Saabs fortsatta verksamhet.

Vi kan vara säkra på att tankarna går i omvänd bana på andra sidan Norsholmsbron. F d Europaparlamentariker Göran Färm (S) är numera ordförande i flygplatsbolaget Norrköping Airport AB. I en intervju (2/12) säger han att flygförbindelserna är viktiga för Norrköpings näringsliv: ”Det är uppenbart för många kommuner att ett fungerande flyg är avgörande för nya företagsetableringar”. På liknande sätt resonerar Linköpings kommunalråd Kristina Edlund (S) gällande Linköpings flygplats: ”Det är en förutsättning för att regionen även i fortsättningen ska ha ett framgångsrikt och starkt näringsliv (Corren 17/11).

Från Norrköpings flygplats går inga reguljärflyg, trots att det är en uppgift i ägardirektivet. Däremot går mycket charter- och fraktflyg och landningsbanan har störst kapacitet i regionen. Därtill har Norrköping utsett sig till Sverige transportcentrum, liksom Linköping utsett sig till flyghuvudstad. Flyget har stor betydelse för båda och ingendera kommunledning är således intresserad av att lägga ner sin flygplats, trots att de är beroende av allmänna medel.

Dead end, alltså? Nej, inte nödvändigtvis. Politikerna är fortfarande svaret skyldiga på frågan som varit på tapeten i snart ett decennium: Varför samarbetar ni inte om flygplatserna? Varför nischas de inte mer mot reguljär- respektive charter och fraktflyg? Varför konkurrerar man inte med Skavsta och Arlanda, istället för med varandra?

Varför?

Läs mer om