Tro katten att ingen vill bli polis

Regeringen kommer missa målet att rekrytera 5 000 nya poliser till 2024. För få polisaspiranter läser klart sin utbildning och för många utbildade poliser väljer att lämna yrket. Enligt Sveriges radio saknas i dag nästan 4 000 poliser för att nå målet.

"Det finns goda skäl för varför yngre personer väljer bort poliskarriären. En anledning är lönerna, en annan riskerna och en tredje att organisationen inte är tillräckligt attraktiv att tillhöra."

"Det finns goda skäl för varför yngre personer väljer bort poliskarriären. En anledning är lönerna, en annan riskerna och en tredje att organisationen inte är tillräckligt attraktiv att tillhöra."

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-11-18 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Att polisen har svårt att rekrytera personal borde inte komma som en överraskning. Det finns goda skäl för varför yngre personer väljer bort poliskarriären. En anledning är lönerna, en annan riskerna och en tredje att organisationen inte är tillräckligt attraktiv att tillhöra.

Ingångslönerna i polisyrket ligger på runt 26 000 kronor. Det hade fungerat om de som gick ut polisutbildningen dessförinnan kom direkt från gymnasiet. Men polisen söker också personer med arbetslivserfarenhet, studievana och andra meriter som militärtjänst och utlandstjänst. 

Genomsnittslönen för poliser är sedan drygt 36 000 kronor. Det är lägre än grundskolelärare och gymnasielärare – yrken som också har svårt att rekrytera på grund av löneläget. Moderaterna, som vill ha 10 000 nya poliser, har föreslagit en direkt löneökning för alla poliser med 3 000 kr i månaden. Det är ett bra förslag, men frågan är om det räcker när dagens regering inte klarar att bygga ut med mer än något tusental.

Utöver lönen bör vi komma ihåg att många poliser arbetar obekväma arbetstider. Kompensationen för att jobba treskift i en storstad som Göteborg är att arbetsveckan minskas från 40 till 37 timmar. De flesta jobb med nattskift inom industrin har betydligt starkare incitament för att locka kvar arbetstagarna.

Polisens löner måste också sättas i relation till riskerna med yrket. Sverige har förändrats och risken att poliser ska utsättas för våld och hot är större idag än tidigare. I veckan misshandlades en polis i Huddinge. Han angreps av en folksamling som sparkade honom i huvudet då han låg ned. I Göteborg i somras mördades en polisman på öppen gata med tre skott. 

Sedan går det inte att komma ifrån att polisyrkets popularitet är knutet till hur professionell och välfungerande som polismyndigheten uppfattas. En aktuell kartläggningen visar att polisen är dålig på att utreda skjutningar. Av 385 skjutningar som anmäldes under 2020 ledde bara 53 till domar. Att polisen inte utreder mängdbrottslighet som cykelstölder har vi fått vänja oss vid. Ständiga påminnelser om att kriminella tagit kontrollen över geografiska ytor och själva patrullerar och kontrollerar bilar gör inte att förtroendet för polisen växer.

Med låga löner, obekväma arbetstider, svag löneutveckling, stora personliga risker och en organisation som får allt svårare att lösa sina grundläggande uppgifter är det inte konstigt att det blir svårt att rekrytera nya poliser. I takt med pensionsavgångar kommer polisbristen att bli ett stort problem för Sverige.