Det är inte svårt att sätta sig in i den förtvivlade oro och skräck som anhöriga till barn och personal på Kronan i Trollhättan kände när de fick beskedet om skolattacken. I skrivande stund har tre personer, en elev och en lärare samt gärningsmannen dött. Ytterligare en elev och en lärare vårdas på sjukhus. Gärningsmannen avled av sina skottskador han fick när polisen sköt honom. Hade polisen inte agerat så snabbt hade antalet offer förmodligen varit betydligt fler.
”En ytterst ovanlig händelse”, kommenterade Skolverket knivattacken mot skolan. Och visst har Sverige varit förskonat från sådana här vansinnesdåd, som dessvärre sker då och då på skolor runt om i världen. Att det inte hänt i Sverige sedan skottdramat på en skola i Kungälv 1961, förklarar varför elever först mötte den maskerade gärningsmannen med skratt – de trodde att det var ett skämt.
Finland har utsatts tre gånger, senast 2008 då en 22-årig f d elev på en yrkesskola i Kauhajoki sköt ihjäl tio personer innan han tog sitt eget liv. Bara året dessförinnan sköt en 18-årig elev på Jokelaskolan ihjäl nio personer inklusive sig själv. 1989 inträffade den första skolattacken i Finland, i Raumo, då två personer dödades.
Annars är det främst till USA som tankarna går i det här sammanhanget. Den mest kända skolskjutningen är nog Columbinemassakern 1999, där två pojkar dödade 13 personer och skadade 21 innan de begick självmord. Columbine startade en debatt om tillgången till vapen, men också om skolmiljö, mobbning, filmer och dataspel som kan ha inspirerat och gett motiv till massakern. Men flera skolattacker har skett sedan dess både i USA och andra länder. Tyskland har utsatts flera gånger, för både skolskjutning och knivattacker under de senaste åren.
Den gemensamma nämnaren för dessa ofattbara dåd är att det är elever eller f d elever som begår dem mot sin egen skola. Företrädesvis är de unga män som anser sig hämnas någon oförrätt som begåtts mot dem. Om så är fallet i Trollhättan, återstår att se. Om vi över huvud taget får veta.
Det finns naturligtvis inga acceptabla ursäkter för attenten. Också skolattacken i Sverige, när chocken lagt sig, kommer att starta en debatt om ungas psykiska hälsa och vilka förebyggande insatser som ska till för att något liknande inte inträffa igen. Och om hur en sådan här attack slår mot en av våra viktigaste samhällsinstitutioner där vi lämnar våra barn och ungdomar i tron att de är trygga. Om det måste vi prata, men först ska vi fördöma händelsen och sörja offren på skolan i Trollhättan.