Centerpartiet är i en hopplös sits

Miljöpartiets språkrörsskifte gör det inte lättare för Muharrem Demirok.


Centerpartiets Muharrem Demirok vid partikansliet i Gamla stan i Stockholm.

Centerpartiets Muharrem Demirok vid partikansliet i Gamla stan i Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/*TT

Ledare2024-03-26 05:05
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

På en extrainsatt digital kongress om några veckor väljer Miljöpartiet nytt kvinnligt språkrör. Nu vet man aldrig vad miljöpartister hittar på, deras partiledarval kan vara ovanligt oförutsägbara. Men den tidigare kulturministern Amanda Lind har länge nämnts som favorit. Tillsammans med Daniel Helldén skulle det i så fall bli en mer mitten-pragmatisk ledning än vad partiet haft på länge. 

Det kommer att märkas att färgstarka Märta Stenevi – tydligt vänster – har lämnat som MP-topp. 

För särskilt en partiledare i svensk politik vore Lind-Helldén-duon dåliga nyheter: Centerpartiets Muharrem Demirok. Centerpartiet har tappat väljare på landsbygden och är i högre grad än tidigare beroende av de lättrörliga mittenväljarna i större städer. 

Demirok har inte utrymme för fler motgångar. I det stundande Europaparlamentsvalet går partiet fram med en relativt okänd toppkandidat, Emma Wiesner, som tog plats i parlamentet när den tidigare C-toppen Fredrick Federley fick lämna politiken. 

Enligt en prognos från i vintras hör Centerpartiet till de svenska partier som riskerar att åka ur parlamentet (DN, 24/1). Det blir med andra ord svårt för partiet att behålla sina två mandat.

Partiledarens låga förtroendesiffror, och att så många väljare ännu inte ens vet vem han är, hjälper föga. Lägg till en rad taktiska missar det senaste året. Som misstroendeförklaringen mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Socialdemokraterna backade inte misstroendet – som därmed blev ett fiasko. Att Miljöpartiet och Vänsterpartiet deltar i en sådan misstroendeförklaring är väntat, men att C skulle hamna i det lägret när inte ens S gjorde det?

Muharrem Demirok försöker hamra in att Centerpartiet är "det enda borgerliga partiet" (SR, 2/2). Även där har C-ledaren en svår pedagogisk uppgift. Enligt en ny mätning från DN/Ipsos anser väljarna att Sverigedemokraterna (!) är ett mer borgerligt parti än Centerpartiet. 

SvD/Demoskops marsmätning visar att mer än hälften av C-väljarna försvunnit sedan valet. Det är det parti som är längst ifrån att äga någon sakfråga. Regeringens samarbete med SD är dessutom inte lika kontroversiellt som det en gång var.

När det inte kunde se mer kämpigt ut för Demirok sker alltså ett språkrörsskifte i Miljöpartiet, som troligtvis kommer att göra konkurrensen om miljömedvetna storstadsväljare ännu hårdare. 

Centerpartiet är i en hopplös sits.