Det nya regionstyret har en svår väg att vandra

Vårdens problem är många och komplexa.

Det blir borgerligt i regionen i minst fyra år framöver.

Det blir borgerligt i regionen i minst fyra år framöver.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ledare2022-10-25 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Då stod det äntligen klart att Region Östergötlands nya styre blir borgerligt. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna slår sina påsar ihop under namnet Östgötasamverkan. För att få majoritet i fullmäktige finns en sakpolitisk överenskommelse med Sverigedemokraterna.

En fördjupad överblick av samarbetets sakpolitiska innehåll kommer vi få se först senare i höst när regionfullmäktige sammanträtt, och budgeten och nämndposterna presenterats.

Klart är dock att det nya styret har många svåra utmaningar framför sig. Framför allt vad gäller vårdfrågan.

I måndags kunde Corren rapportera om en utbredd tystnadskultur inom vårdens institutioner. I en enkät som skickades ut till tusentals anställda svarade 37,5 procent att de inte kunde öppet tala om missförhållanden på arbetsplatsen. Annars kunde repressalier, i form av utskällning, utfrysning eller avsked, vänta.

Detta tillåts fortgå trots att rätten att lämna uppgifter till media är grundlagsstadgad. Exempelvis beskriver en anställd att det ”framkommer i ett samverkansmötesprotokoll att vi inte får diskutera med media”. Det är graverande uppgifter.

Att vårdanställda i Östergötland – och egentligen i hela landet – har mycket att kritisera är uppenbart. Med jämna mellanrum nås vi av rapporter om en akut ohållbar arbetsmiljö, med sönderstressad personal och hotad patientsäkerhet som följder.

Exempelvis kunde vi i våras läsa om den kritiska situationen på US akutmottagning (Corren 7/5). Bristen på vårdpersonal har lett till att antalet vårdplatser har sjunkit, vilket i sin tur orsakat hutlösa väntetider. Sjuksköterskan Amanda berättade om en hjärtskärande och upprörande situation:

”De kan få ligga i flera timmar på en sketen brits. Vi har inte ordentlig mat att ge dem som väntar plats på avdelning och det är svårt att hinna hjälpa patienterna med självklara saker som toalettbesök. Vi måste hela tiden prioritera det akuta då våra resurser inte räcker till.”

Att vara regionpolitiker är en otacksam uppgift. Byråkratin i den enorma vårdapparaten är ofta alltför komplex för att politiken ska kunna nå ut och förändra i alla hörn. Ett viktigt uppdrag för det nya styret är således att ta sig an stelbentheten och kommunikationssvårigheterna som kan uppstå i en så pass uppsvälld organisation.

Förnyelse behövs för att hålla viktigt reformarbete levande. Ett blått regionstyre kommer därför att bli bra för Östergötland.