Den svenska alkoholpolitiken har förändrats radikalt de senaste 20 åren. Från att ha haft mycket låga importkvoter, begränsat utbud på ett Systembolag där försäljningen skedde över disk i stället för via självplock har politiken luckrats upp. Det har bidragit till att återförsäljarmonopolet, alltså Systembolaget, har kunnat behållas. Hade det inte varit för att monopolet och politikerna i samklang kunnat anpassa sig hade stödet troligen varit betydligt lägre än vad det är i dag. Därför är det förvånande att se hur Systembolaget behandlar nya svenska ölproducenter.
En av de senaste trenderna inom alkoholkulturen är öl från mikrobryggerier. Det är alltså små bryggerier som startats av glada amatörer som vill göra sin egen öl. De rör sig ofta om specialsorter som inte säljer särskilt brett. Men bland de som är intresserade är efterfrågan stor. Tyvärr sätter Systembolaget käppar i hjulen för entusiasterna.
Systembolaget har haft som policy att tillåta lokala bryggerier att sälja sin öl i de tre närmaste butikerna. Nu har reglerna ändrats och det är betydligt svårare för nya bryggerier att veta hur mycket öl de kommer få sälja och var. Det är naturligtvis fullkomligt orimliga villkor för ett företag att verka på. Nu kan det bli så att den som tidigare fått sälja exempelvis fem ölsorter på de tre närmaste systembolagen enbart kommer få sälja ett öl i en butik.
En enkel lösning på detta vore att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin. Det skulle gynna de framväxande bryggerierna och dessutom liva upp svensk landsbygd. Bryggerierna skulle framför allt under sommarmånaderna kunna locka turister från hela landet, precis som många bilar genom vindistrikt i Frankrike och Tyskland. Det skulle inte skada någon, men hjälpa entreprenörerna att våga satsa på sin produkt.