Terrorattacker och judehat är inte självförsvar

Sverige borde markera mot Palestinas president Mahmoud Abbas.

Hamas riktar attacker mot civila. De senaste dagarnas terror ska kallas vad det är.

Hamas riktar attacker mot civila. De senaste dagarnas terror ska kallas vad det är.

Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Ledare2023-10-10 19:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Attackerna mot Israel och kidnappningarna av israeler är terrorism. Därför var det välkommet att den svenska partiledardebatten i söndagens Agenda i SVT inleddes med tydliga markeringar – från vänster till höger – mot Hamas terror. 

Samtidigt finns det frågetecken att hantera: Sverige var 2014, med socialdemokraten och dåvarande utrikesminister Margot Wallström i spetsen, första land i EU som erkände Palestina som stat. Palestinas president Mahmoud Abbas kommenterade helgens angrepp mot Israel med att ”Vi har rätt att försvara oss mot Israel och bosättarterrorism”. Sverige borde tydligt markera mot Abbas. 

Det betyder inte att man överger idén om tvåstatslösning. Men det betyder att terrorattacker inte ges legitimitet som palestinskt "självförsvar".

I helgen kunde man dessutom runt om i Europa, även i Sverige, se firanden av det som hänt. Kvinnor, barn och män har dansat och skanderat ramsor i flera städer, bilkaravaner med palestinska flaggor har kört runt. 

Sajten Doku.nu, som rapporterat om dessa firanden, berättar bland annat att "ett par unga pojkar" klätts i militärkläder och att de "lyftes upp och bars under jubel runt av män" på firandet i Helsingborg.

Hyllandet av attackerna väller även fram i sociala medier. Två av många exempel som Doku tar upp: I en arabisktalande Facebookgrupp med närmare 70 000 medlemmar kallar moderatorn, "som är utbildad lärare vid ett svenskt universitet", svenska partiledare som fördömer attackerna mot Israel för "partiledare i Nazisverige". 

I Ship to Gaza Malmös Facebookgrupp sammanfattar sidans administratör läget med ”stolta är vi denna morgon”.

Det är förstås inte första gången "Israelkritik" övergår i antisemitism. För några år sedan, våren 2019, hölls en uppmärksammad manifestation i Uppsala till stöd för Palestina. Som talare fanns bland andra vänsterpartisten Torbjörn Björlund och svenska Ship to Gazas Jeannette Escanilla. Bland plakaten och banderollerna på manifestationen förekom en bild på Netanyahu, framställd som en vampyr med davidsstjärna i pannan och blodiga huggtänder, lutad över ett gråtande palestinskt barn. 

Svenska politiker har inte alltid sett, eller velat se, antisemitismen från Mellanöstern. 

Men det finns inga "men" när människor – judar som araber – avhumaniseras. Och det finns definitivt inga men när civila är måltavlan. Endast från lördagskvällens musikfestival i Israel har redan ungefär 260 människor, många ungdomar, hittats döda

Sakine Madon är politisk chefredaktör för Upsala Nya Tidning.