Besöksnäringen är en av Sveriges viktigaste framtidssektorer. Sektorn har vuxit snabbt, omsätter i dag 284 miljarder kronor och sysselsätter 173 000 personer. Men konkurrensen på hemmaplan och utifrån hårdnar och Sverige måste vara på tårna för att få ta del av kakan. Detta konstaterar Socialdemokraterna, som vill bidra till att stärka branschen. Exempelvis genom 25 miljoner kronor till kommunikationsföretaget Visit Sweden som marknadsför Sverige utomlands. Lika mycket vill S lägga på ”destinationsutveckling” till Tillväxtverket, näringen, regioner och kommuner, för att skapa ”fler heltidsjobb” och ”livskraftiga företag”. Och så vill partiet utbilda fler till kockar, bagare och andra bristyrken inom besöksnäringen.
Någon som håller med Socialdemokraterna om att besöksnäringen är mycket viktig är bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, med fler än 4 600 medlemmar inom hotell, restaurang, konferensanläggningar, turistbyråer, camping, nöjes- och djurparker etc. Trots det gemensamma intresset för svensk besöksnäring är S huvudmålet för Visitas uppmärksammade kampanj ”Stoppa Dubbelstöten”. Dubbelstöten syftar på S (och övriga i oppositionens) förslag att fördubbla restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga – två reformer som skulle drabba företag inom Visitas branscher hårt. Arbeten kommer bokstavligt talat att försvinna. Då framstår Socialdemokraternas futtiga miljoner i reklamsatsningar som ett hån. För att inte tala om yrkessatsningar på kockar och bagare. Med höjd moms och arbetsgivaravgift kanske rekryteringssvårigheterna vänds till arbetslöshet för samma yrkesgrupper i stället. Problemet löst?
Även Svensk Handel opinionsbildar för bibehållen halverad arbetsgivaravgift för unga, något som retar fackförbundet Handels. Förbundsordförande Lars-Anders Häggström skäller ut Svensk Handel på Aftonbladets debattsida (30/6) och menar att de där ”lönesubventionerna” för unga skulle kunna gå till utbildningsinsatser i stället. Handels är ett LO-förbund, det vill säga ett fack med direkta kopplingar till det socialdemokratiska partiet. Det vore förvånande om Handels skulle gå emot sitt eget parti i den här frågan. Vilket det heller inte gör. Det har däremot ett annat LO-förbund, Hotell- och Restaurangfacket, gjort. ”Jag hoppas att Socialdemokraterna djupt överväger om de inte ska ompröva beslutet”, uttryckte sig ordförande Ella Niia försiktigt i höstas (DI 21/11). Ja, det svider och krävs en del att gå emot sitt eget parti.
Om Socialdemokraterna menar allvar med att stärka den växande besöksnäringen bör partiet lyssna på Hotell- och restaurangfacket, Visita, Svensk Handel och många andra inom branschen och slopa kravet på höjd restaurangmoms och arbetsgivaravgift för unga. Förutom att näringen ger många unga sina första jobb så är den en väg in på arbetsmarknaden för många invandrare. Om inte LO satt i knät på S skulle säkerligen fler fackförbund, som Handels, våga säga samma sak: Tänk om, S!