Tala klarspråk i Linköping – byggnation på åkermark hotar företag

Livsmedelsindustrin, som sysselsätter så många i Östergötland, behöver åkermark.

Svenskt näringslivs regionchef Johan Gustafsson och Linköpings kommuns näringslivschef Louise Felldin slår ett slag för att bebygga Distorp.

Svenskt näringslivs regionchef Johan Gustafsson och Linköpings kommuns näringslivschef Louise Felldin slår ett slag för att bebygga Distorp.

Foto: Corren/Linköpings kommun

Ledare2024-11-19 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköpings kommun planerar att bebygga stora arealer bördig åkermark i Distorp. Skälet? Att företag behöver mark för att växa.

Kommunens näringslivschef Louise Felldin och Svenskt näringslivs regionchef Johan Gustafsson beskriver omvandling av Distorps åkrar till industriområde som en ödesfråga för Linköping. Genomförs den inte går kommunen miste om jobb och företagsetableringar. I förlängningen innebär det lägre skatteintäkter och mindre välfärd.

Att det krävs mark för att Linköping ska kunna växa råder det inte någon tvivel om. Och tar vi in geografin är det uppenbart att åkermark lär behöva exploateras.

Det är däremot tröttsamt att Linköpings kommun och Svenskt näringsliv inte behandlar företag som producerar livsmedel som en del av näringslivet.

För åkermark är redan en typ av industrimark, även om den inte är bebyggd. Det är mark avgörande för livsmedelsindustrins värdeskapande.

På åkrar odlar lantbruksföretag sådant som blir foder åt djur, bioenergi eller går direkt till livsmedelsindustrierna.

I och runt Linköping är det också gott om förädlingsindustri. Bara i stan finns Arlas stora mejeri, Scans slakteri och Lantmännens produktionsanläggning. Och allt finns här på grund av närheten till den bördiga slätten.

Det är alltså tusentals som lokalt jobbar i livsmedelsföretag – och då har vi inte ens räknat kringnäringar, som lantbruksforskning på LiU eller tillverkning av lantbruksmaskiner i Väderstad.

Ska vi sedan räkna hur många som kan få sin mat från Linköping lär det vara hundratusentals.

Det här är också skälet till att det framstår som magstarkt att säga att åkermark måste exploateras för att gynna näringslivet och säkra välfärden. För det är mark som redan används av näringslivet och i allra högsta grad bidrar till sysselsättning och skatteintäkter.

I Norrköping har man redan insett det här. Kommunens storslagna planer på att bygga logistiklador på bördiga åkerjordar norr om staden skrotades för ett par år sedan, eftersom livsmedelsindustrin fortsatt behöver marken.

I det här avseendet bör Linköping lära av Norrköping. Det är lika bra att tala klarspråk om exploatering av åkermark.

Att bebygga åkermark görs inte för att i största allmänhet gynna näringslivet. Det görs för att gynna vissa företag på bekostnad av andra företag.