Sveriges röst i världen

Utanför den svenska valbubblan väntar inte världen på att vi ska lyfta blicken och agera på det som händer några mil från oss.

Röster i världen. Vilka rödgröna diton ska ersätta Bildt och Borg om Alliansen förlorar på söndag?

Röster i världen. Vilka rödgröna diton ska ersätta Bildt och Borg om Alliansen förlorar på söndag?

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Ledare2014-09-12 03:59
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Just nu utspelas händelser som påverkar oss direkt eller indirekt. För att börja i närområdet hände det sig under gårdagen att vår EU-kommissionär, Cecilia Malmström (FP), fick det oerhört hedersamma uppdraget att i Jean-Claude Junckers nybildade kommission ansvara för handelsfrågor. Handel är ett av EU:s mest centrala områden, inte minst nu när världens största handelsavtal ska förhandlas fram mellan unionen och USA. TTIP-avtalet kommer att innebära stora ekonomiska förtjänster och möjligheter för båda sidor. Exportlandet Sverige kommer att vara en av de främsta vinnarna. Men handel är också ett viktigt politiskt maktmedel. Vrider vi huvudet österut kan vi urskilja president Vladimir Putin sitta och vrida sina händer i vredesmod över att Ryssland är så beroende av att EU:s medlemsstater säljer tekniska förnödenheter till hans industrier och köper hans gas. Detta är tunga påtryckningsmedel, jämte de militära, för att förhindra Putin från att försöka förverkliga sina postsovjetiska stormaktsdrömmar. Utnämningen av Malmström som ansvarig för detta mäktiga politiska och ekonomiska instrument är ett internationellt erkännande av hennes arbete samt en uppskattning av den svenska regeringen.

I natt svensk tid höll USA:s president Barack Obama tal till nationen. När han tillträdde var Obamas ambition att avsluta krig, inte påbörja dem. Men amerikanernas egna, liksom omvärldens, förväntningar på Förenta staterna gällande exempelvis de barbariska terrorhandlingar som Islamiska staten, IS, utför i Mellanöstern, gör att presidenten måste omvärdera sitt ställningstagande. USA har redan utfört bombningar mot IS-mål i Irak men en större insats är att vänta, enligt Obama i natt. Han har dock inga intentioner att agera på egen hand utan vill ha så många allierade med sig som möjligt. Förhandlingar pågår inom Nato, men också med länder i Arabförbundet för att få till en bred, internationell koalition mot IS och dess kallblodiga mördarturné. Saken är på intet sätt okomplicerad. Dels uppges IS ha finansiärer inom Arabförbundet. Dels pågår i området det skoningslösa inbördeskriget i Syrien, där IS är en part mot al-Assadregimen. Här finns Ryssland som en aktör på diktator Bashar al-Assads sida, en sida som USA och västvärlden absolut inte vill eller bör sälla sig till.

Världspolitiken har tilldelats en försvinnande liten del av den svenska valrörelsen 2014. Likväl är vi en del av den och Sverige bör vara en pålitlig aktör på den globala arenan. Alliansregeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt och finansminister Anders Borg i spetsen - uppbackade av kompetenta Cecilia Malmström - har sett till att Sverige haft en kanske starkare röst i de här sammanhangen än vad som egentligen tillstår ett land i vår storlek och dessutom icke Natomedlem. Socialdemokraterna har erfarenheten och viljan sedan tidigare – men har de personligheterna? Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ingetdera. Sveriges roll i världen är en mycket viktig aspekt att beakta när rösterna läggs på söndag.

Läs mer om