I helgen blev två poliser i Östergötland skadade i tjänsten. I Mjölby blev en polis beskjuten med grön laser och fick skador på ögat. I Norrköping blev en kollega påkörd av en mopedist vid en kontroll och fick föras till sjukhus. Det är oacceptabelt att poliser blir utsatta för misshandel och mordförsök på jobbet. Tyvärr verkar det ha blivit det nya normala. Enligt Polisförbundet har våldet mot deras medlemmar blivit grövre och mer utstuderat. Det handlar bland annat om samordnade aktioner, bakhåll mot poliser samt attacker på polisstationer och polisfordon.
I Polisförbundets rapport från 2019 anger så många som hälften av tillfrågade poliser att de blivit utsatta för konkreta exempel på hot eller våld i sin tjänsteutövning. Bland ingripandepoliser är siffran hela 84 procent. Nio procent uppger att deras anhöriga blivit utsatta för trakasserier eller värre. Samtidigt är mörkertalet stort – en fjärdedel av poliser anmäler aldrig eller sällan när de blir utsatta.
En rapport av Brottsförebyggande rådet bekräftar bilden. Där anger 40 procent av poliser att de blivit utsatta för hot eller våld. En tredjedel har ändrat sitt beteende privat som en konsekvens av trakasserier och hot, och av dessa har fler än tre fjärdedelar gjort det vid upprepade tillfällen. Så många som 20 procent av poliserna har valt att byta eller lämna sitt uppdrag på grund av trakasserier och hot, av dessa har 60 procent gjort det flera gånger. Mellan 10 och 15 procent har tvekat inför en åtgärd eller undvikit en arbetsuppgift, över hälften av dem vid flera tillfällen.
Polisen arbetar för att upprätthålla lagen och tryggheten. Ett angrepp på en enskild polis är ett angrepp på hela samhället. När poliser väljer att sluta eller börjar tveka i sitt arbete kommer det att drabba oss alla. Idag har vi en omfattande polisbrist i Sverige. Utbildningsplatser står tomma samtidigt som polistätheten är låg, 202 poliser per 100 000 invånare. Enligt Polisförbundet slutar två av fem poliser av andra skäl en pension.
Förra året skärptes straffen för grovt våld eller hot mot tjänsteman, och den nya brottskategorin blåljussabotage infördes. Det är ett bra första steg, men det räcker inte. Poliser ska skyddas av lagen, men de ska även få incitament att vara kvar i ett påfrestande och farligt yrke. Enligt Polisförbundet är lönen den viktigaste anledningen att stanna kvar i yrket. Idag får poliser alldeles för lite betalt för de risker de behöver ta i jobbet. Här krävs en prioritering från myndigheten och ökade resurser från regeringen. För samhällets skull.