Sverige kan få flyktingkris till valet

Hemska nyheter kommer från Afghanistan. Talibanerna är på offensiven och lär redan behärska tre fjärdedelar av landets yta.

Våldet i Afghanistan fortsätter. Tidigt på onsdagen attackerades en försvarsbyggnad i Kabul och enligt rapporterna dödades fyra personer och tjugo skadades.

Våldet i Afghanistan fortsätter. Tidigt på onsdagen attackerades en försvarsbyggnad i Kabul och enligt rapporterna dödades fyra personer och tjugo skadades.

Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Ledare2021-08-05 05:50
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Förra gången talibanerna hade makten nådde deras grymhet oss mest som rykten. Men under de 20 år som gått har tekniken utvecklats och på internet sprids nu filmer på människor som mördas och skändas.
 
De fruktansvärda bilderna påminner oss om att det grundläggande behovet i det härjade landet hela tiden var säkerhet. Fattigdomen och nöden var en följd av krigsherrarnas framfart, inte tvärtom. Därför har det inte fungerat att byta militära insatser mot humanitära. Utan soldaternas närvaro blir skollärarna mördade och barnmorskorna drivna på flykten.
 
Tidigare försvarsministern Sten Tolgfors (M) skriver på Twitter att ”de svenska soldater som tjänstgjorde i Afghanistan kan nu se konkreta bevis på nyttan de gjorde för civilbefolkningen”. Det är sant och ett kvitto som nog väcker sorg och frustration hos många svenska veteraner.
 
Detta är en påminnelse om att vår värld är liten och att vad som sker där borta kommer att påverka oss här. En uppenbar risk är att människor kommer att fördrivas på flykt. Det är sannolikt att vi kommer få se en ny flyktingström mot Europa.
 
För många europeiska politiker är detta ett mardrömsscenario. Under den förra flyktingkrisen upplevde flera länder påfrestningar, inte minst i form av förändringar i opinionen. Själva EU samarbetet skakade i grunden.
 
Frågan om hur flyktingar ska hjälpas, genom att integrera dem i europeiska länder, eller genom hjälp i närområdet är fortfarande en vattendelare i politiken. I Sverige var Moderaternas Migrations- och socialförsäkringspolitiska talesperson Maria M Stenergard ute på Twitter och uttryckte oro för att Sverige knappast kan ta emot en ny flyktingvåg. Men går en sådan att undvika och hur ställer sig andra partier som Liberalerna och Socialdemokraterna? Många afghaner känner till Sverige och har redan landsmän som lever i landet. Utvecklingen i Afghanistan kan mycket väl komma att påverka den svenska valrörelsen 2022.
 
Ett specialfall när det gäller flyktingar är den lokalanställda personal, bland annat tolkar, som arbetade för Sverige under insatsen i Afghanistan. Flera andra västländer har redan erbjudit tidigare personal asyl. I Sverige driver Moderaterna frågan om att ta hem de tolkar som varit i svensk sold.
 
Frågan är vad omvärlden nu ska göra. Västland lär vara entusiastiskt över att åter intervenera i Afghanistan. Men att inte gå in har också ett pris.