Sverige behöver en plats att förvara kärnavfall på

Regeringens dåliga hantering av beslutet om slutförvaring av använt kärnbränsle riskerar framtidens säkerhet och elförsörjning.

Kärnkraftverket Forsmark kan behöva stänga ner vissa reaktorer redan om några år om regeringen inte fattar ett beslut om slutförvaring av kärnavfall.

Kärnkraftverket Forsmark kan behöva stänga ner vissa reaktorer redan om några år om regeringen inte fattar ett beslut om slutförvaring av kärnavfall.

Foto: Tomas Oneborg

Ledare2021-08-18 05:52
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Regeringen Löfven har 14 dagar på sig att fatta ett beslut om mellan- och slutförvaringen av kärnbränsle. Beredningen av ärendet har pågått i många år och är godkänt av berörda instanser – bland annat Oskarshamns och Östhammars kommuner, Strålsäkerhetsmyndigheter och Mark- och miljödomstolen. Det finns inget som hindrar ett beslut i frågan, utom möjligtvis Miljöpartiets principiella aversion mot kärnkraft och Socialdemokraternas oförmåga att regera landet. 

Beslutet har legat på regeringens bord sedan förra hösten, i nästan ett år. Ändå har de hela tiden skjutit på det och förhalat. Men nu är det skarpt läge. Om regeringen inte fattar ett beslut om att godkänna mellan- och slutförvaringen av kärnbränsle innan månaden är slut riskerar Sverige att stå utan kärnkraft om tre år. Redan i våras meddelade VD för Vattenfalls verksamhet vid Forsmark i en intervju med SVT (17/5) att en sådan risk finns. Ordnas inget utökat mellanlager kommer till exempel reaktorn Forsmark 2 att gå ur drift 2024. 

Sveriges energiförsörjning klarar inte av att fler reaktorer stänger. Idag står kärnkraften för närmare 30 procent av den svenska energiförsörjningen, en minskning från tidigare år men ändå en avgörande del av den svenska elproduktionen.

Samtidigt har flera reaktorer tagits ur bruk. Idag finns endast sex reaktorer kvar i drift. Vid ett antal tillfällen de senaste åren har Sverige fått starta upp reservoljekraftverk eftersom det varit elbrist i landet. Sveriges i vanliga fall nästan fossilfria elproduktion räcker alltså inte till för att täcka upp elbehovet, utan vi behöver falla tillbaka på smutsiga bränslen som olja. Är det verkligen Miljöpartiets intention? 

Som i så många andra frågor verkar Miljöpartiet leva i en idealisk värld där det är fritt fram att inta en principiell hållning om att kärnkraft är dåligt. Men ska man sitta med i regeringen behöver man leva i verkligheten och inse att man har ansvaret för 10 miljoner människors vardagsliv som är beroende av el. Detta är ett faktum. Ett annat faktum är att vi redan har producerat årtionden av kärnavfall som måste slutförvaras någonstans. Att regeringen Löfven inte klarar av att fatta de beslut som krävs är direkt ansvarslöst. 

Kärnkraft är ingen förnybar energikälla, men däremot en fossilfri, säker och pålitlig sådan. Med tanke på hur illa det är ställt med klimatet är kärnkraften en viktig pusselbit i försöken att minska utsläppen av växthusgaser. Regeringen behöver inse fakta och ta sitt ansvar för att säkerställa en klimatvänlig och trygg energiförsörjning.