Svenska skattepengar ska inte legitimera terror

Regeringen har meddelat att biståndet till Palestina pausas och ska ses över. Det är att visa förnuft i en tid av vansinnesdåd.

Ruinerna efter en israelisk motattack mot Jabaliya i Gazaremsan. Bilden togs under onsdagen.

Ruinerna efter en israelisk motattack mot Jabaliya i Gazaremsan. Bilden togs under onsdagen.

Foto: Hatem Moussa/AP

Ledare2023-10-12 18:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Med de fruktansvärda handlingar som Hamas begick mot israeler under helgen är ett förbehållslöst avståndstagande den enda rimliga reaktionen (CNN 10/10). Avsaknaden av ett sådant avståndstagande från Palestinas president Mahmoud Abbas är det som får den svenska regeringen att agera (Reuters 7/10).

Det är utvecklingsbiståndet som nu ska ses över, det humanitära biståndet berörs inte av pausen utan kommer fortsatt att betalas ut. Det är en rimlig avvägning eftersom det humanitära biståndet handlar om akut hjälp vid nödsituationer, något lokalbefolkningen är i behov av. 

Det vore därtill välkommet med en generell översyn av allt svenskt bistånd vilket skulle ge Moderaterna en möjlighet att följa upp sitt vallöfte om att minska och effektivisera biståndet (SVT Valkompass 2022). Utbetalningarna till Palestina är inte de enda i behov av revidering.

Det är dock rimligt i sken av Hamas attack att säkerställa att inga svenska skattemedel går till aktörer som inte reservationslöst fördömer Hamas, som utför våld, hotar eller uppmuntrar till våld mot Israel, som driver en antisemitisk agenda eller som har samröre med sådana aktörer. Det borde redan ha gjorts för länge sedan. Hamas listades av EU som en terrororganisation redan 2003. Det går inte att sätta likhetstecken mellan Hamas och Palestina, men en studie visar att 53 procent av palestinierna stödjer Hamas (AP 15/6-21).

Att den palestinska myndighetens martyrfond delar ut blodspengar till terrorister som dödat israeler borde ha varit nog för att ifrågasätta biståndet långt tidigare (Jerusalem Post 22/5-22). En rapport beställd av EU-kommissionen visar även att palestinska skolböcker visar ett stort antal exempel på antisemitiska uttalanden och glorifiering av terrorism och martyrer (GEI 2021).

Nu höjs röster från Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna för att regeringen även ska verka för att Sverige drar tillbaka det officiella erkännandet av Palestina som tidigare S-regeringen gjorde 2014 utan tydlig förankring. Statsminister Ulf Kristersson (M) har dock avvisat idén (SvD 11/10). Det är dock rimligt att se över frågan.

Regeringen bör även skyndsamt se över möjligheten att stoppa de hyllningar på gatan som bevittnades i flera svenska städer efter terrordådet (Expressen 9/10). Ett offentligt stöd åt terrororganisationer omfattas redan av befintlig lagstiftning, detta borde Polismyndigheten redan kunna agera på. I förlängningen behöver även frågan om utvisning på grund av bristande vandel brådskande utredas för att få bukt med dylika manifestationer.

Palestinafrågan kräver ett omtag på alla dessa fronter – bistånd, erkännande, hyllande av terror. Det handlar om mer än signalvärdet.