Strid med terrorgrupper ska straffas

De som redan gått över till den mörka sidan måste stoppas

Ledare2015-08-29 06:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Mellan 250 och 300 personer beräknar Säpo har åkt från Sverige till Syrien och Irak för att strida med terrororganisationen Islamiska Staten. Förutom regelrätt krig och sprängdåd, hör systematiskt våld, våldtäkter och tortyr till IS metoder. De är extremister förblindade av hat och människoförakt. Deras gärningar mot barn, kvinnor och män kan inte nog fördömas.

Sverige har stått tämligen handfallet inför det faktum att svenska medborgare, unga män och kvinnor, reser ner till krigszonerna och ställer sina liv till IS förfogande. Den förra regeringen utsåg Mona Sahlin till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Uppdraget är att förebygga radikalisering, ett arbete nog så viktigt för att förhindra att människor gör verklighet av sina nyvunna övertygelser.

Men det räcker inte. De som redan gått över till den mörka sidan måste stoppas. I regeringens nya strategi mot terrorism, som inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterade i går, är förebyggande ett ben. Övriga två är förhindra och försvåra. De konkreta medlen som Ygeman lade fram var en stödtelefon för oroliga anhöriga, förbättrad kontroll av missbruk av svenska pass samt myndigheternas förmåga att inhämta information – vilket handlar om avlyssning och avläsning av misstänktas telefoner och datorer.

Propagandan, rekryteringen och planeringen från IS och andra terrororganisationer sker via nätet, att svenska myndigheter ligger steget före är förstås ett önskvärt scenario. Samtidigt måste människors integritet respekteras, annars går vi mot ett otäckt håll. Advokatsamfundet har redan uttalat sig kritiskt om Ygemans förslag. Frågan ska utredas.

Det mest efterlängtade beskedet från regeringen var att den som deltagit i strid och terrorverksamhet ska konsekvenserna vara åtal och fängelse. Det var viktigt.

Inrikesministern påpekade att strategin inte får bli en skrivbordsprodukt, vilket alltså får betraktas som en risk. Den skrämmande otjänsten får inte Sverige göra sig själv och resten av världen.

Läs mer om