Coronapandemin skyndar på samhällsförändringar. Krisen eskalerar sådant vi märkte av redan innan, som digitalisering och butiksdöd. Allt fler handlar på nätet. Allt färre i butiker.
Ett fenomen som riskerar att påskyndas är den så kallade bokhandelsdöden. Nyligen vittnade ordföranden för Svenska Bokhandlareföreningen, Maria Hamrefors, om en växande oro för vad en dålig julhandel skulle innebära för de fysiska bokhandlarna.
För trots att bokförsäljningen i Sverige har ökat under de åtta första månaderna av pandemin är det de digitala strömningstjänsterna för böcker och e-handeln som går bra. Fysiska bokhandlar har i stället minskat sin försäljning med 17,2 procent.
Att städernas och tätorternas butiker bommar igen är tyvärr inget nytt. På bokhandelssidan har det pågått länge. Och onekligen är många digitala tjänster för att köpa böcker – gamla som nya – mycket användarvänliga och prisvärda. Inte minst när en pandemi härjar.
Tyvärr riskerar dock vissa delar av vad de fysiska bokhandlarna kan erbjuda att försvinna i övergången från butikslokal till digital plattform. Och vissa av dessa saker har ett värde för samhället i stort.
Likt biblioteken bjuder många bokhandlar på ett strövtåg genom en värld full av bildning. Varje bok lockar till en ny resa, med ännu outforskade perspektiv. Branschen brukar ofta framhäva att de fysiska butikerna gynnar sådant som inte passar dagens digitala strömningstjänster – som mer kvalificerad litteratur, barnböcker och fackböcker. Till den listan bör också lokal litteratur läggas.
Särskilt de mindre fristående bokhandlarna är på många håll skyltfönster för lokala författare och poeter. Ofta finns en särskild hylla vigd för traktens litteratur. Det kan vara hembygdsböcker, lokalhistoria och egenutgivna biografier. Allt sådant som tillsammans berättar vad en plats står för och vad som ingår i det kollektiva minnet.
En eskalerad bokhandelsdöd vore förödande. Och för att motverka den typen av effekter av smittskyddsrestriktionerna är statliga krisstöd i dag en universallösning. I längden kan dock inte alla branscher som påverkas av pandemin förlita sig på statliga räddningspengar.
Det säkraste sättet att rädda den lokala bokhandeln är i stället att handla där. Att be att få böcker sända på posten eller med tidningsbudet, på det platser det är möjligt. Att köpa presentkort till jul. Att köpa julklappsböcker lokalt är en gåva som ger på flera sätt – både till bygdens kulturliv och den som får en bok att läsa.