Stoppa skurkarna som snor mormors vigselring

Kommuner vingklipps när jurister bara bryr sig om anställdas mänskliga rättigheter.

Äldre är sårbara för stölder. Därför måste tjuvar och bedragare portas från äldreomsorgen.

Äldre är sårbara för stölder. Därför måste tjuvar och bedragare portas från äldreomsorgen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2024-10-29 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Östgötsk äldreomsorg är otrygg.

Under året har Corren rapporterat hur två syskon utnyttjat sina hemtjänstjobb i Mjölby och Motala för att plundra tanters och farbröders hem på pengar och prylar. En kvinna som jobbade på ett av Linköpings äldreboenden knyckte guldringar och bankkort från en åldring som bodde där.

Det är något särskilt motbjudande med brott som går ut på att utnyttja utsattas beroendeställning. Våra äldre känner redan oro när dussintals anställda – ibland främlingar – kommer och går varje vecka.

Hur kan tryggheten stärkas? Jo, bakgrundskontroller. De äldre, deras anhöriga, och omsorgskollegorna skulle kunna andas ut lite om de visste att verksamheten åtminstone inte anställde dömda brottslingar.

Den galoppen har man fattat i Linköpings kommun. Där måste alla som söker jobb i äldreomsorgen visa utdrag ur brottsregistret. Rimligt, kan man tycka. Jobbet är ju en nyckel till sårbara åldringars hem.

Banditer får i stället söka sig till andra östgötska kommuner. Där anser man nämligen att sådana registerkrav vore olagliga.

Och man förstår deras ängslan. I skuggorna lurar den mytomspunne Justitieombudsmannen. Som gäddan i vassen väntar han tålmodigt på ett kommunalt klavertramp. Då klipper han till.

Det blev Södertälje varse i våras. Där har gangsterklaner i decennier slingrat sig allt djupare in i civilsamhället, näringslivet och – såklart – kommunverksamheten. Därför anlitade kommunen ett bolag för att registerkolla alla jobbsökande, och löpande dubbelkolla alla befintliga anställda. Rötägg rensades ut.

Det bekom inte Justitieombudsmannen, som tog ton och förkunnade att registerkollen minsann var olaglig. Han ansåg att den kränkte de kommunanställdas mänskliga rättigheter, trots att kommunen varit försiktig och hanterat endast anonyma uppgifter – tills någon åtgärd skulle vidtas.

Det hela är orimligt. Det är bara den offentliga makten som är bunden av mänskliga rättigheter, vilka tolkas oerhört strikt av svenska jurister. När det nu inte är staten, utan kriminella, som hotar vår frihet framstår den rättstraditionen som stolpig och tondöv. Herr Ombudsman blir skurkarnas nyttigaste idiot.

På torsdag presenterar justitieminister Gunnar Strömmer (M) en utredning om kommuners rätt att kolla register. Förhoppningsvis öppnar den så hela Östergötland kan följa Linköpings exempel. Att porta dömda tjuvar och bedragare ur äldreomsorgen borde vara en hygienfaktor. Kanske behöver man också skära loss anställda som figurerar i förundersökningar, eller som har brottsdömda syskon.

Det handlar inte om straff, utan om säkerhetsmarginaler.