Sopmonopolet i Sverige gör att varje kommun ansvarar för att hushållsavfall inom kommunen samlas in, återvinns, transporteras eller bortskaffas (15 kap. 20 § miljöbalken).
På uppdrag av regeringen genomfördes i år Frivalsutredningen. Utredningen föreslår att en annan aktör än kommunen ska kunna anlitas för att hantera verksamheters avfall. Förslaget skulle ge möjligheten för verksamheter att ta ansvar för sitt kommunala avfall.
Utredningen genomfördes eftersom flera verksamheter redan idag valt att ta hand om sitt eget avfall. För att göra det har de använt sig av ett undantag i miljöbalken om dispensmöjligheter vid vissa avfall. Det har väckt frågor kring kommuners sopmonopol.
Det är tack vare Tekniska verken vi är så bra på sophantering i Linköping. Framför allt kan tre saker lyftas fram som riktigt bra:
Gröna påsen: Innebär att alla som bor i kommunen lätt kan sortera sitt matavfall. Matavfall återanvänds och blir biogas. Men Gröna Påsens starkaste poäng är att den kan slängas i den vanliga soptunnan. Det blir lätt att göra rätt. Det är ett jättebra exempel på hur kommuner kan satsa på miljön effektivt.
Fjärrvärme: Kmmunen eldar sopor. Värmen som uppstår i Lejonpannan (av avfall som sorterats ordentligt tack vare tydliga system i kommunen) används som fjärrvärme för att värma hus istället för att bara sluta som restprodukt.
Importera sopor: Det gör att färre sopor hamnar på soptippar, i naturen och haven samtidigt som värme kan skapas trots att människor slänger mindre i vissa perioder.
Tyvärr tar inte alla efter Linköping. Det kommunala sopmonopolet gör det dessutom omöjligt för privata aktörer att göra det Linköping gör så bra, även om det hade varit bra för både kommunens invånare och klimatet.
Det mest effektiva vore om företag kunde etablera sig i kommuner där med sämre sophantering. Det skulle till exempel kunna finnas en sorts prenumeration där privatpersoner, för en liten slant, låter företag få hushållets sopor. Sedan omvandlas det till el och fjärrvärme till hushållet. Bra för kommunen, invånarna och företagen.
I och med utredningen är det här förhoppningsvis inte så långt bort. Om verksamheter skulle få lov att ta hand om sitt eget avfall skulle de lika gärna kunna få det för andras också. Då kan de tjäna pengar på kretsloppet.
Regeringens utredning beskriver att det är viktigt att valfriheten hos verksamheterna bidrar till att stimulera framväxten av en marknad med innovativa cirkulära lösningar. Vilken tur att det är på den fria marknaden innovation skapas. Låt alla Sverige invånare ha ynnesten att ha ett Tekniska verken. Avskaffa det kommunala sopmonoplet.