Ett av få vallöften som regeringen tänker hålla är att flytta den bortre gränsen i sjukförsäkringen till evigheten. Detta i en tid då sjukskrivningarna åter ökar.
Sjukskrivningstal har under åren gått upp och ner likt konjunkturcykler, och nu är vi alltså på väg in i ännu en ”högkonjunktur”. Sedan 2010 har sjukskrivningarna ökat med 70 procent och det som oroar mest, säger försäkringsminister Annika Strandhäll (S), är ”kurvans riktning”. Det vill säga uppåt.
Enligt Försäkringskassan ökar utgifterna för sjukpenning i år med 3,8 miljarder kronor och plus att prognosen höjts från 30,5 till 31,5 miljarder. Ökningen beräknas dock inte att bli lika kraftig som vid millennieskiftet, då de var som högst. ”Den så kallade rehabiliteringskedjan dämpar ökningstakten. Fastställda tidpunkter och skärpta kriterier för bedömningar av arbetsförmågan ökar sannolikheten att sjukfall avslutas under det första sjukskrivningsåret”, skriver kassan.
Alliansens införda 2,5-årsgräns fick ibland absurda konsekvenser med allvarligt sjuka som blev utan ersättning. Systemets problem var brist på flexibilitet och hänsyn till varje enskild persons tillstånd. Men det satte fingret på orimligheten i att människor, år ut och år in, kunde gå sjukskrivna utan att något gjordes. Vem vann på det?
Annika Strandhäll har som ansvarig för en av vår tids största samhällsutmaningar och frågetecken – varför är svenskarna så sjuka när vi är så friska? – varit förvånansvärt osynlig. Nu har hon tagit bladet från munnen och bekräftar en utveckling ”som bara är dålig”.
Att Försäkringskassan ska få mer pengar och att regeringen sätter upp mål för sjukskrivningstalet (9 sjukdagar/år och person) är bra, det skänker tydlighet till berörda aktörer och dem som granskar.
Det som oroar i Strandhälls plan är att i den välbehövliga jakten på de skadliga sjukskrivningstalen ingår jakt på företagare. Vapnet är "ekonomiska drivkrafter”, arbetsgivare med ”fullt utbyggd företagshälsovård” och som ”arbetar förebyggande” slipper smaka sanktionerna. Det verkar kanske vettigt vid en första anblick, klart att företagen ska ta ansvar! Ja, om företaget heter Ikea, Swedbank eller Saab är saken inte mycket att diskutera. Men de flesta svenska företag är enmans- eller fåmansbolag. Hur mycket ansvar för en anställds sjukskrivning och återgång till jobbet kan rimligen läggas på dem?
Å andra sidan är problemet med sjukskrivningar inte så stort inom småföretagen. Den största boven är offentlig sektor - kommun och landsting sticker ut rejält bland sjukskrivningarna. Vad beror det på?
Det borde intressera en minister, som tillhör en regering som riskerar att med vinstförbud och skattehöjningar köra ut de mer trivsamma privata företagen ur välfärden.