Sommarlov är visserligen ett av svenska språkets vackraste ord, men traditionen från 1842 års folkskolestadga är en anomali i dagens samhälle. Då, under ståndsriksdagens tid, gick bondeståndet med på reformen eftersom lösningen blev att barnen inte skulle behöva läsa och räkna när höstskörden skulle bärgas.
Så ser inte samhället ut längre, men strukturen finns fortfarande kvar. Med fem veckors semester för föräldrar och 15 veckors lov under läsåret (sommarlov, höstlov, jullov, sportlov och påsklov) behövs ingen drillning i euklidisk geometri för att inse att ekvationen inte går jämnt upp.
Svenska skolbarn tappar i kunskaper jämfört med tidigare generationer och jämfört med elever i andra länder. Men loven innebär ju frihet, kreativitet, längtan och äventyr! Förvisso, men ska det nu vara skolplikt, så borde plikten också innebära något i gengäld, i form av kunskaper, för att den inte enbart ska innebära förvaring.
Vad som kan göras åt detta problem är sorgligt lite undersökt. Kortare sommarlov och längre läsår med plats för mer lärande? Sommarskola för elever med bristande kunskaper så att de kan komma ikapp? Olika typer av mer lärande aktiviteter utan klassrummets ämnesvisa struktur, men som kan ge kunskaper och erfarenheter för både den fortsatta skolgången och för livet?
Moderaterna har tidigare föreslagit en utredning för att närmare undersöka kortare sommarlov och ett läsår med tre terminer. I Finland har regeringen föreslagit att sommarlovet ska senareläggas för att anpassas till den europeiska turistsäsongen. Det finns såklart för- och nackdelar med alla typer av skolgång och reglering av tider, just därför borde nuvarande system från 1842 ses över.
Höstlovet blir i praktiken en dold subvention till resebranschen. Under en veckas ledighet när det är som bäst att vara inne i ett klassrum och lära sig saker blir barnet eller barnen i skolåldern ledigt. Föräldrar med ekonomi och möjlighet bokar då en resa. Eftersom efterfrågan på resor ökar under en höstlovsvecka, så ökar givetvis priserna också.
I familjer med två yrkesarbetande är lovpusslet tillräckligt knepigt att få ihop. Finns det dessutom nya relationer och barn i de gamla och nya äktenskapen, kan det som skulle vara tänkt som ledighet och avkoppling leda till logistikplanering som övergår de flestas kompetens.
Men barnen då? Mår inte de bra av att ha tio veckor framför sig av ledighet? Mycket möjligt. Men du går inte i skolan för att ha lov, utan för att lära för livet.