”Det är mycket viktigt att både svenska hushåll och företag alltid ska ha tillgång till energi till konkurrenskraftiga priser och därför måste vi i dag lägga partibeteckningar åt sidan och sträva mot en blocköverskridande framtida energipolitik.”
Så uttryckte sig energiminister Ibrahim Baylan (S) som på måndagen besökte Östergötland för tredje gången på ett år. Besöket var en uppföljning från ett tidigare i höstas där representanter från Energikommissionen och ministern, som är ordförande i kommissionen, var inbjudna av Länsstyrelsen i Östergötland för rundabordssamtal tillsammans med näringslivet och Linköpings universitet. Landshövding Elisabeth Nilsson har varit drivande och håller med Baylan om energiförsörjningens betydelse: ”Det är en extremt viktig fråga”, intygade Nilsson på pressträffen efter mötet. ”Det handlar om industrin, klimatet och självförsörjningen.”
Situationen just nu är enligt energiministern stabil, men framtiden kommer att bjuda på tuffa utmaningar. Den politiska energiöverenskommelsen som slöts 2010 har redan passerat bästföredatum, menade Baylan. Någon ny kärnkraft kommer inte att byggas – det finns inte ekonomi för det. Och reaktorerna som finns i dag lever farligt, eftersom de dras med den rödgröna regeringens införda effektskatt. Läget har alltså förändrats drastiskt på bara fem år.
Och få saker talar för att den utvecklingen, att verkligheten springer snabbare än politiken, inte kommer att hålla i sig. Därför är det välkommet att Energikommissionen inhämtar så mycket kunskap som möjligt, gärna i Östergötland som är en region som både kräver och producerar mycket energi. Med på måndagens möte fanns företrädare för Eon, Tekniska verken, LRF, Saab, Siemens med flera. ”Det känns som att Östergötland blivit lyssnat på”, sade landshövdingen efteråt.
Gott så. Men vad händer nu? Jo, ”nu är tid för förhandling”, som energiministern uttryckte det. Energikommissionen planerar att lämna en slutrapport i december 2016 som riksdagen ska ta ställning till. Vad innehåller den då? Ja, definitivt inget slutdatum för kärnkraften eller kanske inte heller några skattebesked, utan ”handlar om en riktning utan detaljer”, enligt Baylan.
Det låter ovanligt flummigt, men är kanske inte så dumt. Ministern har en poäng när han säger att politikerna riskerar att skjuta sig i foten om för innehållsrika reformer tas. Baylan vill se en ”bred samsyn” över vart Sveriges energi är på väg. I kommissionen är samtliga åtta riksdagspartier representerade, och det är en klar fördel för Socialdemokraterna som lutar mer åt det borgerliga hållet i den här frågan. Ministern poängterade också att tiden är förbi för tjafs för eller emot kärnkraft. Nu är det allvar då svensk elförsörjning står på spel. En passning direkt hem till regeringspartnern Miljöpartiet och även budgetkompisen Vänsterpartiet.
Lyckas Energikommissionen nå en bred överenskommelse om Sveriges framtida behov, produktion och konsumtion av energi är det naturligtvis en fjäder i hatten för Ibrahim Baylan och S. Det är en fjäder som de borgerliga partierna i så fall får bjuda på. Här finns chansen att påverka och försäkra såväl energiproducerande som energikrävande branscher i Sverige om långsiktighet och konkurrenskraft. Betänk att S bara skulle kunna överlägga med MP och V i frågan. Det vore ett mycket sämre alternativ.