EU:s förbud onödigt förmynderi – snus räddar liv

Livet borde vara mer än funktionellt. Men få skulle nog tacka nej till några extra friska år med nära och kära. Tyvärr försvårar EU för nästan 700 miljoner människor att leva lite friare, friskare och längre med sitt snusförbud.

"Att snusa är farligare än att inte snusa alls, men snusets relativa skadlighet i jämförelse med annan tobak är mycket liten", anser Correns ledarskribent.

"Att snusa är farligare än att inte snusa alls, men snusets relativa skadlighet i jämförelse med annan tobak är mycket liten", anser Correns ledarskribent.

Foto: TT

Ledare2023-07-04 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Varje år dör 5 miljoner människor världen över av komplikationer från cigarettrökning. Det är inte så konstigt, med tanke på att cigaretter innehåller ungefär sex tusen farliga ämnen (WHO). Cigarettrökning är den enskilt största hälsofaran i den utvecklade delen av världen (Snuskommissionen).

Men Sverige sticker ut enormt i statistiken. 6,4 procent röker i Sverige. EU-snittet är 18,4 procent. Sverige har den lägsta tobaksrelaterade dödligheten av alla länder i EU (WHO). Samtidigt ligger ett dagligt tobaksbruk för en svensk man på samma nivå som övriga EU:s (Snuskommissionen). Så vad räddar så många liv från nikotinet i Sverige?

Snuset såklart. Självklart uppmanar varken ledarsidan eller Corren till att använda tobak eller nikotin. Men givet verkligheten är det många som redan är beroende och inte lär sluta nu. Tyvärr är snus förbjudet där det verkligen behövs.

EU för nämligen ett aktivt krig mot snuset. Snus är sedan 1992 förbjudet i EU. I samband med medlemskapet i EU fick Sverige ett undantag under förutsättning att det fortsatt skulle vara förbjudet att exportera snus. Men EU försöker kontinuerligt stoppa snuset. Exempelvis år 2012 när parlamentet i ett förslag ville förbjuda smaktillsatser i tobak – vilket i praktiken skulle förbjuda snus (rikdagen.se). Det kan inte grunda sig i någonting annat än okunskap.

Att snusa är farligare än att inte snusa alls, men snusets relativa skadlighet i jämförelse med annan tobak är mycket liten. Snus framkallar inte cancer till exempel. Men siffrorna talar återigen sitt tydliga språk. 24 av EU:s övriga 27 medlemsstater har en tobaksrelaterad dödlighet som är mer än dubbelt så hög som Sveriges. Bara i EU hade 115 000 liv kunnat räddats årligen om andra länder fick tillgång till snus på samma premisser som här. 

Snus är dessutom bättre för miljön än e-cigaretter, eftersom att dessa både är en engångsprodukt och ofta innehåller litium. Snus skadar dessutom inte människor i brukarens omgivning som cigaretter gör.

EU:s förbud mot snus är ett tydligt exempel på onödigt förmynderi. Att få ta egna beslut är en del av att vara vuxen, och en del av att vara människa. Detta gäller även, kanske särskilt, för beslut som alla inte hade tagit. Låt människor ta del av fri information om snus och cigaretter och all annan tobak. Regeringen måste stå på sig så att vi får behålla det svenska snuset. Annars kan vi glömma parollen “danska straff för svenska brott” och istället snart lära oss “danska lungor i svenskt folk”.