Snöra dina vandringskängor

I konsten att gå ligger ett vackert löfte.

”Det äkta miraklet är inte att gå på vatten eller i luften, utan att vandra på jorden."

”Det äkta miraklet är inte att gå på vatten eller i luften, utan att vandra på jorden."

Foto: ROBIN HALDERT / TT

Ledare2020-09-28 04:44
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Ett expertråd att begrunda från Louis Améen, Svenska turistföreningens ordförande när förra seklet var ungt: ”Innan man begynner dagens marsch gnider man in fötterna, i synnerhet under och kring tår och hälar, med tvål, låter tvålen löddra sig som vid rakning och pådrager omedelbart därefter strumporna”. 

Men detta gäller fjällvandringar och till sådana äventyrliga höjder behöver vi inte gå (den gode Améen igen: ”Antag till exempel att du vrickar foten eller bryter ett ben och är ensam på fjället. Ja, där ligger du”). 

Hemmaplan duger mer än väl. Snöra kängorna, ta på dig oömma kläder. Lägg mackor, kexchoklad och en termos kaffe i din lilla ryggsäck. Så, nu är det bara att ge sig iväg och uppsöka Guds fria natur. Vi har 140 mil variationsmättad vandringsled i Östergötland. Det är sannerligen inte dåligt och ger många härliga etapper att välja på för dagsutflykten.

Vad sägs om att pröva Östgötaledens senaste tillskott, som Corren skrev om förra veckan? Det är en nyinvigd slinga på lagom långa 15 kilometer genom lummiga beteshagar och intagande skogspartier, från Vifolkavallen i Mjölby till Sya via Solberga naturreservat. Inget avancerat, kanhända. 

Något annat krävs inte heller för den sällsamma njutning det är att sträcka ut benen längs terrängens stigar. Det är en fysisk aktivitet som har klart meditativa dimensioner. Kroppen får röra sig behagligt trött. Sinnet blir lugnare och världens nyansrikedom större.

 ”Det äkta miraklet är inte att gå på vatten eller i luften, utan att vandra på jorden”, menar buddisten och fredsaktivisten Thich Nhat Hahn. Han förkunnar den kontemplativa vandringens väg till ökad närvaro, harmoni och självinsikt. ”Med medveten andning, värdig hållning och med ett leende på dina läppar ska du sätta din fot på jordens yta som en kejsare sätter sitt sigill på kungliga dekret”. 

Eller som poeten Roger Melin formulerat det: ”Att vandra är gott för själen. Gåendet reder ut”. 

Går vi möjligen därmed också mot ett bättre Sverige i år? Mitt under denna dystra, ovissa coronatid må det låta som en vågad förhoppning. Men pandemin har fått naturen att trenda som ett hett fritidsalternativ och det folkliga vandringsintresset har skjutit fart ordentligt.

Ju fler som upptäcker konsten att gå, nog borde det bära på ett vackert löfte – vars innebörd pregnant summerats av Olle Hammarlund, den fine essayisten från Lund: ”Vandra, känna vidden av livet och glädjas åt tron att runt nästa hörn av vägen ligger Paradiset”.