Snart lever vi i Elon Musks pojkrum

På luciadagen utsåg den amerikanska tidskriften Time Elon Musk till årets person.

Elon Musk har utsetts av den amerikanska tidskriften Time till årets person.

Elon Musk har utsetts av den amerikanska tidskriften Time till årets person.

Foto: Britta Pedersen/TT

Ledare2021-12-15 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Titeln är inte helt och hållet hedrande. Den är inte en utmärkelse för gott utfört verk utan fungerar snarare som en temperaturmätare på vem som för tillfället har stort inflytande i världen. Elon Musk står nu i sällskap med både Joseph Stalin, amerikanska presidenter, katolska påvar, och Winston Churchill.

Men de nya Tech-jättarnas inflytande är inte enbart politiskt, religiöst, eller ens ekonomiskt, utan går utöver alla dessa kategorier. Utmärkelsen är ytterligare ett tecken på att det bildas en maktelit av en sort som vi inte sett tidigare i historien. Sociala medier har lagt till en ny dimension till detta. Elon Musk, med sina 65 miljoner Twitter-följare, har visat hur han kan få hela aktiemarknaden i gungning genom enstaka tweets.

Den allra första som blev vald till årets person var Charles Lindbergh. Han var piloten som genomförde den första flygningen över Atlanten år 1927. Elon Musk är en entreprenör som framför allt är känd för sitt bilmärke ”Tesla” och i rollen som världens rikaste man. Men det går också en röd tråd från Lindbergh till Musk. Elon Musk har genom sitt företag ”SpaceX” börjat investera i rymdresor. Han vill bidra till att flyga människan ut i rymden, mer specifikt till planeten Mars. Hans mål är enligt Times artikel att göra mänskligheten till en art som har rymden, och inte bara jorden, som sitt hem. Det är något han har drömt om sedan han var tonåring.

Detta expanderande av den mänskliga rasen för tankarna till Mark Zuckenbergs, Facebook grundarens, drömmar om ett metaversum. I metaversumet ska alla kunna umgås virtuellt på ett gemensamt socialt medium med hjälp av ny teknologi. Även Zuckenberg har burit på drömmen om ett metaversum sedan han var barn.

Hade dessa idéer stannat i pojkrummen som barnsliga fantasier hade världen sett annorlunda ut idag. Kanske hade de legat till grund för en bra sci-fi novell. I stället är detta den nya verkligheten vi lever i. Elon Musk har redan skjutit upp sina första raketer och Facebook arbetar för fullt med att utveckla sitt metaversum. Entreprenörer och tech-företag går numera utöver sin roll som neutrala aktörer, de besitter både verklig makt och kapital. I och med sociala mediers fortsatta framfart blir dessa kapital bara större.

Tech-jättarnas inflytande går långt utöver politisk och ekonomisk makt. Deras intressen är även filosofiska. I Times artikel står det att pengar för Elon Musk bara är ett medel för att nå hans mål, mål som i grunden är ideologiska. Zuckenberg vill omdefiniera hur vi umgås med människor och Elon Musk vill flytta de fysiska gränserna för vart detta ska utspela sig. De nöjer sig inte med att denna världens rikedomar, de vill förändra mänsklighetens framtid.