Det finns skäl att polisanmäla även personal i Region Östergötland för mutbrott. Corren har avslöjat att Region Östergötland har köpt tjänster av samma företag, Labcenter, som föranlett Riksgälden att polisanmäla 11 anställda, misstänkta för mutbrott. I vår grannstad Norrköping har anställda på Sjöfartsverket misstänkts för samma brott: Att ha tagit emot exempelvis surfplattor från utbildningsföretaget Labcenter. Även detta har föranlett polisanmälan. Det är allvarliga varningsklockor som ringer i Östergötland. Korruption är ett gift som försämrar det demokratiska ansvarsutkrävandet, minskar tillväxten och omfördelar skattepengar från välfärdsstatens kärnuppgifter till enskilda företagarens och tjänstemän plånböcker. Det är en farsot man måste slå hårt mot.
Dessvärre tycks regionen inte vara särskilt angelägen om att göra det. De underlåter att polisanmäla anställda som tagit emot från ett utbildningsföretag. Istället ska gåvorna återlämnas och det ska genomföras allvarliga samtal med de anställda. Förlåt en skeptiker, men säga till på skarpen gör man åt barn som beter sig illa i lekparken. När vuxna kan ha begått brott polisanmäler man, inte minst när brotten begås med hjälp av skattebetalarnas pengar.
Den svenska slappheten mot korruption måste få ett slut. Det duger inte med skarpa tillsägelser och interna samtal. Det är ett korrupt beteende som föder korruption. Det är också en avvänjningsprocess där en gåva gärna blir fler. Helt plötsligt har en medarbetare satt sig i en beroendeställning till någon annan än sin arbetsgivare och kan då utnyttjas. Det är säkert inte roligt att behöva anklaga en medarbetare för något så skambelagt som att ha tagit emot en muta. Men det är bra mycket mer allvarligt att det finns en myndighetskultur där ingen höjer på ögonbrynen när företag delar ut surfplattor.
Region Östergötland måste ta detta på större allvar än man hittills gjort. En polisanmälan vore ett självklart första steg. I ett andra steg borde de låta detta bli en verklig väckarklocka och göra en ordentlig genomlysning av verksamheterna för att identifiera fler risker och åtgärda dessa. Det kräver hjälp utifrån. Det går inte att låta samma människor som är ansvariga för eventuella strukturer och normer som vuxit fram i en organisation utreda hur dessa skall åtgärdas, utan där måste in någon som ser på problemen utan skygglappar.
Ingen organisation är immun mot korruption. Men en som agerar kraftfullt vid minsta tecken klarar sig bättre i längden.