Norrköpings kommun rapporterar att det är skräpigare än vanligt på sina håll i staden. Troligtvis har det att göra med en kombination av lättade restriktioner och fint väder – fler människor rör sig utomhus vilket leder till ökad nedskräpning. Så skulle det inte behöva vara om varje person tog hand om sitt eget skräp.
Skräprapporten 2020 från Håll Sverige Rent visar att det är en större utmaning än man kan tro för vissa personer. En tredjedel av de tillfrågade angav att de någon gång under året skräpat ner för att det inte fanns en papperskorg i närheten.
För dessa personer gick det alltså utmärkt att bära skräpet så länge det hade ett värde, det vill säga var en förpackning runt ännu inte konsumerad mat eller en oanvänd cigarett. Så snart det inte hade ett värde blev det någon annans problem.
Denne någon är antagligen djuren i havet – för det är där en stor andel av skräpet hamnar till slut. I synnerhet fimparna är en miljöbov, för de spolas ner i vattendrag och sjöar. Där blir de till mikroplaster och riskerar dessutom att förgifta fiskar.
Tyvärr är fimparna också den vanligaste skräpsorten. Håll Sverige Rent har räknat ut att cirka en miljard fimpar slängs runt om i Sveriges städer varje år – troligtvis fler om man räknar in rastplatser, badplatser med mera. Det motsvarar 108 ton plast.
Hittills har det inte varit olagligt att fimpa, men ett nytt lagförslag från regeringen ska göra det möjligt för polisen att från och med årsskiftet bötfälla personer som slänger mindre skräp som cigarettfimpar, godispapper med mera på marken.
Det är ett välkommet förslag och ligger i fas med väljaropinionen – hela 95 procent av de tillfrågade i Håll Sverige Rents rapport tycker att något behöver göras åt nedskräpningen – men frågan är om det kommer att ha någon mätbar effekt. Polisen tampas redan nu med underbemanning och bristande resurser. Det är tveksamt om de kommer att kunna prioritera nedskräpning framför gängskjutningar.
Kanske är detta en fråga för samhället snarare än staten? Föräldrar har ett ansvar att uppfostra sina barn att inte skräpa ner, och alla har ett gemensamt ansvar att säga ifrån när någon slänger skräp på marken. Sociala normer är viktiga för att forma beteenden i det offentliga.
Samtidigt har kommunerna ett ansvar att se till att det finns tillräckligt med papperskorgar och att dessa töms regelbundet. Skräp föder skräp – ser det rent ut är risken mindre att någon vill vara först med att skräpa ner.