Skjutningarna är ändå inte det värsta

Det är demokratin och rättsstaten som står på spel.

Polisens avspärrningsband — numera ett vanligt inslag i många invånares vardag.

Polisens avspärrningsband — numera ett vanligt inslag i många invånares vardag.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2023-01-30 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Fredagens skottlossning i Ryd blev ett trendbrott efter ett år av skottfritt i Linköping. Det ger det nya året en dyster försmak. Under becksvarta 2022 inträffade 388 skjutningar, varav 61 dödsskjutningar, och 90 sprängdåd.

Regeringen förespråkar hårdare tag mot brottsligheten. Längre straff och fler befogenheter för polisen är förvisso viktiga element för brottsbekämpningen, men det behövs en ödmjukhet inför det faktum att ska dåden upphöra behövs radikala samhällsförändringar på strukturnivå. När den organiserade brottsligheten väl fått fäste i samhällskroppen hjälper punktinsatser föga.

Passivitet och tyst tolerans för situationen får inte förekomma. Det vore ett hån mot gängens offer, som blir allt fler. Men någonstans tvingas gemene man acceptera att vissa saker aldrig kommer bli som de en gång var.

Tidigare denna månad greps den italienske maffiabossen Matteo Messina Denaro. Det tog polisen 30 år att genomföra ett slutgiltigt gripande. Under alla dessa år har han styrt det sicilianska maffianätverket Cosa nostra. Nätverket, likt flera andra italienska maffiagrupperingar, etablerades och växte fram under 1800-talet. ”Våra” gäng ska inte jämföras med Italiens sofistikerade maffiavärld. Samtidigt är fallet Cosa nostra ett skräckexempel på vilka tidsperspektiv vi har att göra med. Att sia om hur Sverige ser ut år 2123 är omöjligt.

Det käcka uttrycket ”Vi ska knäcka gängen” hördes titt som tätt under valrörelsen, från såväl regeringens som oppositionens sida. Det är ett uttryck som får Magnus Sjöberg, chef vid Nationella taktiska rådet vid Polismyndigheten, att sucka. Till Dagens Nyheter säger han: ”Det går inte, och det är inte det vi är ute efter. Jag vill inte använda ord som krossa, vinna över, eller besegra för det är inte det vi pratar om här. Det går inte att krossa ett socialt nätverk” (31/5—22).

Skjutningarna är ett allvarligt samhällsproblem. Men det är till syvende och sist inte det största problemet med gängen. Utan det är narkotikamarknaden, bedrägerierna (varje år anmäls 200 000 bedrägeribrott, motsvarande drygt 3 miljarder kronor) som främst drabbar äldre, och småbutiker som utsätts för såväl rån som ”beskyddarverksamhet”. Det är också ”gangfluencers” som glorifierar den kriminella livsstilen, skolan och socialtjänsten som inte vågar göra sitt jobb. Det är generationerna som märks för livet.

Konsekvenserna blir korruption, erosion av välfärden och näringslivet, och slutligen en kraftig försvagning av demokratins och rättsstatens samhällsställning. Det sistnämnda är det allra värsta. För det innebär en slutgiltig kapitulation inför tjuvarnas välde.