Skärpning Skräpsverige!

Ni skola plocka upp efter er själva.

Papperskorg. Ingen garanti mot skräp.

Papperskorg. Ingen garanti mot skräp.

Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Ledare2015-07-29 14:53
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Mången picknick i parken har förmodligen blivit inställd den här regntunga sommaren. Kanske har de där uteblivna sittningarna i gröngräset fört något gott med sig – färre ”kvarglömda” plastförpackningar, engångsgrillar och cigarettfimpar?

Enligt föreningen Håll Sverige Rent ökar nedskräpningen och det absolut vanligaste som slängs på backen, 67,3 procent, är fimpar. Snus är näst vanligast följt av papper, plast, metall och glas. I de kommuner som mäter nedskräpningen har den dock minskat en aning. Linköping genomförde en sådan mätning 2009-2010.

Den kommun som mäter blir förstås mer medveten om problemet och börjar mer aktivt förhindra nedskräpningen genom att till exempel sätta upp fler papperskorgar och askkoppar. Förvånansvärt få kommuner (19 stycken) gör dock mätningar, och 76 procent vet inte vad saneringen av nedskräpningen kostar kommunkassan varje år. Håll Sverige Rent har beräknat en siffra på drygt två miljarder kronor om året (Skräprapporten 2015).

Mycket folk innebär mycket skräp. Torg, tågstationer och matställen där många människor befinner sig blir skräpigare. Visst är det märkligt att folk inte kan plocka upp efter sig? Ännu märkligare är att de flesta tycks göra det. Åtminstone påstår 71 procent av svenskarna att de aldrig skulle slänga skräp på marken. Skulle de ändå (mot förmodan då) göra det beror det på att ingen papperskorg fanns i närheten, alternativt att den som fanns var full. Att en plats redan är skräpig tolkar också en del som att det är okej att skräpa ner ytterligare, i enlighet med slöhetsteoremet ”varför ska jag om ingen annan?”. Men inte bara folktäta platser skräpas ner. Förra året larmades om den ökade nedskräpningen i fjällvärlden. Inte ens Kebnekaises topp hålls ren från godispapper!

Sedan sommaren 2011 kan polisen skriva ut böter för nedskräpning, men få åker dit. I vår region Öst skrevs elva böter ut förra året och i maj i år hade var det blott tre – en utveckling som Håll Sverige Rent beklagar. Föreningen vill att ansvaret övertas av kommunerna istället, men även om de skulle åta sig att avgiftsbelägga slarviga medborgare skulle det förmodligen inte hjälpa nämnvärt. Bättre då lägga resurserna på fler papperskorgar.

Och det är ju inte på grund av att du kan få böter som du ska låta bli att kasta skräp på marken. Det är för att du förfular och förstör din omgivning och miljö. Det är ett mycket simpelt ansvarstagande som kan utkrävas av varje normalfuntad person över tio års ålder. Hittar du inte en papperskorg, stoppa skräpet i fickan tills du kommer hem. Hur svårt ska det vara?

Läs mer om