Idag gästades Linköping av inrikesminister Mikael Damberg (S). I vanliga fall hade ett statsrådsbesök varit tillfälle att stolt visa upp staden och alla lokala framgångar, men idag är det annorlunda. Damberg (S) är i Linköping för att besöka Skäggetorp.
Skäggetorp klassas av polisen som ett särskilt utsatt område, det vill säga ett område med omfattande kriminell påverkan, parallella samhällsstrukturer och en miljö som gör det svårt för polisen att göra sitt jobb. Just nu finns 22 särskilt utsatta områden i Sverige. Skäggetorp är det enda i Östergötland. Navestad och Klockaretorpet i Norrköping räknas som utsatta områden, en något lägre allvarsgrad, medan Hageby i Norrköping numera inte längre bedöms vara utsatt alls.
Så sent som för två år sedan var trenden för Skäggetorp positiv. I Polisens lägesbild för utvecklingen i utsatta områden från 2019 kategoriserades Skäggetorp som ett område där ”angrepp på poliser har upphört och eller att de boende har en betydligt större benägenhet att samarbeta med polisen”. Med tanke på den här sommarens skjutningar verkar den trenden vara bruten.
Socialdemokraterna har nyligen aviserat hårdare tag mot kriminella. Väljarna är trötta på gängvåld och skjutningar. Den socialdemokratiska regeringen har haft makten i två mandatperioder och ändå inte lyckats få bukt med våldsupptrappningen runt om i landet. Nu behöver de visa handlingskraft.
I en intervju med Aftonbladet (22/9) gav Damberg några exempel på politiska åtgärder för att stävja gängkriminaliteten. Han vill bland annat göra det lättare att vräka brottslingar från hyresrätter och LVU-placera ungdomar under längre tid för att hålla dem borta från kriminella miljöer.
Det är bra att Socialdemokraterna tittar på bredare åtgärder än att bara öka resurserna till Polisen. Just samverkan med flera myndigheter är en beprövad strategi för att komma åt gängkriminella. För att det ska fungera att LVU-placera unga kriminella behöver Linköpings kommun dock se över socialtjänstens närvaro i Skäggetorp.
En granskning som kommunen genomförde nyligen visade att det är förhållandevis få orosanmälningar i områdena Skäggetorp, Berga och Ryd, trots att de – sett till antalet barn i området – rent statistiskt borde ligga högre. Samtidigt sker där många fall av tvångsomhändertaganden av barn som inte haft någon insats tidigare. Ett tecken på att kommunen missar många allvarliga fall, som med tidigare insatser kanske hade kunnat förhindras.