Skadlig underhållning

Tv-underhållning kan i värsta fall få en direkt negativ inverkan.

Tv-underhållning kan i värsta fall få en direkt negativ inverkan.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Ledare2018-09-25 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Underhållningsprogram i radio och tv får ofta kritik från publiken, men det är sällan de orsakar faktisk samhällsskada. Det senare har dock förekommit flera gånger under året. Nu senast i realityprogrammet ”Sofias änglar” på Kanal 5 (17/9). I ett avsnitt får en familj berätta om hur sonen blev svårt sjuk, vilket föräldrarna flera gånger säger skedde direkt efter att sonen vaccinerades mot polio. Även om det inte sägs rakt ut att vaccinet orsakat sjukdomen är det den slutsats som tittaren leds till.

Kanal 5 har, med rätta, fått kritik för att programmet utmålar poliovaccin som orsak till en allvarlig sjukdom – något som över huvud taget inte har vetenskaplig grund. Detta riskerar nu att elda på vaccinmotståndet, som på lösa och ovetenskapliga grunder emotsätter sig det som gjort att vi i Sverige kunnat utrota flera allvarliga farsoter.

Det gäller inte minst polio som under den sista epidemin i Sverige 1953 drabbade fler än 5 000 personer och helt eller delvis förlamade drygt 3 000. För att fortsatt hålla sjukdomarna borta genom så kallad flockimmunitet krävs att alla som kan vaccinera sig också gör det. Då kan även de som av olika skäl inte kan vaccineras också skyddas. Därför är vaccinmotstånd är en direkt samhällsfara.

Programmet på Kanal 5 gör visserligen inte anspråk på att förmedla medicinsk vetenskap, men påståenden som är direkt felaktiga och dessutom riskerar att underblåsa samhällsfarligt vaccinmotstånd borde inte få förekomma. Inte minst med tanke på ägarens trovärdighet – Discovery Networks Sweden äger flera kanaler där just vetenskap står i fokus.

Liknande övertramp skedde i augusti då Sveriges Radio på ett Instagramkonto, tillhörande satirpodden Punani 99, publicerade manipulerade bilder föreställande riksdagsledamoten Edward Riedls (M) barn och syskonbarn. Att hänga ut anhöriga till riksdagsledamöter, dessutom minderåriga, i underhållningssyfte är oacceptabelt.

Ytterligare ett exempel på samma fenomen var när underhållningsprogrammet ”Svenska nyheter”, som sändes på SVT (30/3), lanserade webbverktyget Skolko. Det möjliggjorde för föräldrar att skicka massansökningar för sina barn till friskolor i hela landet. Detta innebar, inte helt oväntat, att friskolornas administration överbelastades, eftersom det då inkom hundratals ansökningar som enligt reglerna skulle behandlas som om de vore seriösa. Ett satiriskt inslag i ett underhållningsprogram orsakade således direkt skada för landets friskolor.

Att kunna göra underhållning och satir på verkligheten och känsliga frågor är en självklarhet, liksom att sådana program ska kunna vara informativa för publiken. Men eventuella konsekvenser av vad som sägs och görs i underhållningssyfte måste tas i beaktande av programmakarna och ägarna. Inte minst för public service borde detta vara uppenbart. Övertramp är svåra att reparera fullt ut i efterhand. Därför behöver kanalerna ha ett internt kontrollsystem så att de faktiskt tänker efter på förhand.