In med aborträtten i grundlagen

Ingen är immun mot politiska trender.

Abortförbud är endast ett förbud mot säkra aborter. Från tisdagens demonstrationer i delstaten Mississippi.

Abortförbud är endast ett förbud mot säkra aborter. Från tisdagens demonstrationer i delstaten Mississippi.

Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

Ledare2022-06-30 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Liberalerna vill att aborträtten ska skrivas in i grundlagen (SvD 26/6). Detta efter att USA:s högsta domstol på midsommarafton fastslagit att abort inte skyddas av konstitutionen från 1700-talet. I många delstater har kvinnorna numera degraderats till andra klassens medborgare.

Många påpekar att Sverige inte är USA. Det stämmer givetvis. Vi är en liten välmående europeisk välfärdsstat, där större andelen av befolkningen inte betraktar sig som religiösa. Samtidigt är vi inte immuna mot politiska trender. Det finns ingen anledning till hysteri, men däremot till olust.

USA har ett enormt kulturellt inflytande. Till skillnad från andra länder tenderar den amerikanska politiska debatten att importeras och inspirera. Minns ni när Black Lives Matter-rörelsen nådde sin kulmen 2020, efter att afroamerikanen George Floyd skjutits ihjäl av en vit polis? Efter skjutningen hölls massdemonstrationer för svartas rätt och mot polisvåld över hela världen, inklusive Sverige. 

Vilka andra staters polisbrutalitet har vållat så mycket uppmärksamhet? Inte var det vår europeiska granne Belarus som samma år genomled ett stulet val och massdemonstrationer som slogs ner med en sällan skådat grymhet av regimen.

Såväl vänstern som högern tenderar att snegla på trenderna på andra sidan Atlanten. Abortfrågan är symbolisk, liksom ett tungt vapen i kulturkriget som i USA kommit att utspela sig på liv och död.

I Sverige stödjer de flesta nuvarande abortlagstiftning, men långt ifrån alla. En undersökning från 2019 visade att var tionde svensk tycker att det är en god idé att begränsa aborträtten (AB 2/7). Dessa väljare finns främst inom Kristdemokraterna, där 22 procent ställde sig positiva till förslaget, och Sverigedemokraterna, där 30 procent tyckte detsamma.

Bara för att abortdebatten är i dag så gott som begravd i Sverige finns inget som tyder på att detta kommer bestå om 50 år. Progressiv utveckling behöver inte alltid vara en rak linje uppåt – ibland kan den vara cirkulär. Debatter skiftar, nya idéer föds och samhället ställs om med jämna mellanrum.

Det är därför konstitutioner existerar. För att skydda vissa värden och rättigheter mot tillfälliga politiska nycker. Exempelvis kan aborträtten i dag inskränkas med blott en rösts övervikt. Ett ”abortkontrakt” som Ebba Busch (KD) presenterade i tisdags saknar juridisk betydelse i sammanhanget.

L, tillsammans med M, C och MP, har därför rätt. Det är hög tid att skriva in aborträtten i grundlagen. För kvinnors rätt till självbestämmande, i många generationer framöver.