Den 1 januari 1995 var en historisk dag. Då blev Sverige medlem i EU.
Det var början på en ny tid. Vi blev på allvar en del av den europeiska gemenskapen. Vi fick en huvudstad till, i Bryssel. Men först skulle vi lära oss hur allt fungerar i EU.
Hur har det då gått? Spola fram knappt 30 år.
Den 26 mars 2024 talar en representant för EU-parlamentets kontor i Sverige för kommunfullmäktige i Linköping. På agendan står grundläggande EU-kunskap. Det berättas om hur unionen fungerar, vilka svenskar som sitter i parlamentet och vad som kan bli stora frågor i valrörelsen.
Genomgången är informativ och kräver inte massa förkunskaper. Den är perfekt för den som vill orientera sig inför EU-valet.
Men det är pinsamt och sorgligt att den behövs. Att bedömningen är att Linköpings kommunfullmäktige – som samlar några av kommunens mest politiskt intresserade och engagerade – behöver få grundkurs i EU-kunskap månaderna innan ett EU-val. Att vi inte har lärt oss.
Efter en generation är unionen fortfarande något främmande för många i Sverige. Ointresset är stort.
I riksdagsvalet 2022 var valdeltagandet 84,2 procent. I valet till Europaparlament 2019 var deltagandet 55 procent.
Det finns samtidigt ljuspunkter. En är Ydre.
I förra EU-valet var valdeltagandet i Ydre 64 procent. Det är tio procent högre än i Östergötland som helhet.
Att valdeltagandet i Ydre var det högst i länet förra valet är också lite förvånande, påtalade EU-parlamentets representant Klas Jansson när han talade inför kommunfullmäktige i veckan. Linköping, som universitetsstad, borde ha högre valdeltagande eftersom akademiker brukar rösta i högre utsträckning.
Samtidigt kanske det inte är så förvånande att Ydre klår Linköping i valdeltagande. För i Ydreskogarna kommer EU närmare än i många stadsdelar i Linköping. Orsaken är att jord- och skogsbruket är viktiga näringar för många i Ydre. Och detta är verksamheter som i hög grad styrs från EU.
Bönder måste hålla koll på vad som händer i EU. Ett uttryck för det är att lantbrukspressen har en omfattande EU-bevakning.
Alla har dock goda skäl att bry sig om EU-valet, inte bara bönderna i Ydre. 37 procent av alla svenska lagar har sin grund i EU-beslut.
I årets EU-val bör alla vara pålästa och använda sin röst. Den 9 juni stänger vallokalerna.