Våldet mot skolpersonal förpestar Sverige

Ingen ska behöva bli slagen på sin arbetsplats.

Bör vara en trygg plats, för såväl elever som lärare.

Bör vara en trygg plats, för såväl elever som lärare.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2022-12-14 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Allt är inte väl på Atlasskolan i Linköping. Personal vittnar anonymt till Corren att det hör till vardagen att bli slagen, sparkad och biten. Utåtagerande elever med särskilda behov får inte det stöd de behöver och när en anställd samtidigt tvingas ta hand om många barn kan det leda till fysiskt våld (9/12).

Det är en vansinnig situation, som dessvärre inte är unik vår stad. En undersökning från Lärarnas riksförbund visar att en fjärdedel av alla grundskollärare har utsatts för våld eller hot om våld (Skolvärlden 6/4). En fjärdedel!

Det finns förvisso alltid risk för fysisk konfrontation när man arbetar med människor, men inom vilket annat yrke hade samhället rent av accepterat dessa siffror utan större debatt? Det vore absurt ifall det ingick i en frisörs eller en advokats arbetsbeskrivning att få ett knytnävsslag i magen lite då och då. Men med skolpersonal tycks det på något sätt vara okej.

Har man haft turen att inte utsättas för fysiskt våld är det ändå inte frid och fröjd. Statistiska centralbyråns (SCB) stora arbetsmiljöundersökning för 2021 visade att sex av tio grundskolelärare upplever sitt yrke som psykiskt påfrestande. Och sju av tio menar att de ofta inte har tid att ägna sig åt huvudsysslan – det vill säga undervisningen. Arbetsbelastningen är enorm och ofta tvingas man hoppa in när kollegan är sjuk. Att det sällan blir bra när en lärare tvingas springa mellan två olika klasser som har lektion samtidigt är ingen skräll.

Anställda på Atlasskolan beskriver hur det aldrig finns tid för samtal kring den ohållbara situationen, att övertid är praxis och att mänskliga grundläggande behov som att gå på toaletten inte kan tillgodoses. ”Ibland måste vi hålla oss hela dagen. Det är helt enkelt vissa dagar helt omöjligt att lämna barnen och gå på toa”, berättar en i personalen.

SCB-undersökningen visade dock ett annat intressant resultat. 87 procent inom yrkesgruppen grundskollärare, fritidspedagoger och förskollärare menar att de har ett stimulerande och meningsfullt arbete. Bland övriga yrkesgrupper ligger siffran på drygt 70. Detta trots den ofta orimliga arbetsmiljön.

Det finns många eldsjälar ute i skolorna som kämpar för att det ska bli vettigt folk av våra barn. Men lärare ska inte tvingas vara eldsjälar. För den som brinner kan snabbt bli utbränd. Och när en lärare blir utbränd är det inte bara en personlig tragedi. Hela skolklasser, vår framtid, drabbas.

Det torde därmed vara underförstått att ingen lärare ska tvingas stå ut med våld och psykisk press i vardagen. Varken på Atlasskolan eller någon annan skola i vårt land.