Semesterns frihet finns i Sverige

Med juli nalkas semestertiden. Arbetsplatser töms när många väljer att ta ut sin ledighet under högsommarmånaden och sedan några veckor har barn och ungdomar gått på sommarlov.

Ledare2020-07-03 10:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

För många lär semestern bli ett något av ett avbrott från den annorlunda och omtumlande vår som coronakrisen har inneburit. Även om pandemin inte är över. Lagom till midsommarhelgen släppte också utrikesdepartementet på sin reseavrådan till tio länder inom EU, från och med den 30 juli. Bland dessa fanns klassiska semestermål som Spanien och Grekland. Trots detta verkar alternativet till att semestra utomlands locka många.

Inför sommaren har efterfrågan på stuguthyrning och campingplatser stigit. Sökningar som ”hyra stuga” och ”fritidshus uthyres” har mer än fördubblats i april och maj jämfört med samma period förra året. Samtidigt har sökintresset för husvagnar ökat med 30 procent, enligt Blocket (Di 9/5).

Att både tillgängligheten och intresset för utlandsresor har minskat har inneburit en återupptäckt av ord som “hemester” och “svemester”. Orden myntades officiellt av Institutet för språk och folkminnen redan 2009, till följd av den dåvarande finanskrisen som gjorde det populärt bland många svenskar att stanna hemma på semestern, eller semestra i Sverige.

Att dyra utlandsresor får stå tillbaka i en lågkonjunktur, eller som nu i en global pandemi är naturligt. Men även utan särskilda omständigheter så verkar utlandssemestrandet inte så utbrett som det ges sken av. 

Också innan coronakrisen syntes ett trendbrott i utlandsresandet. 2018 minskade utlandsresorna för första gången sen finanskrisen, enligt Vagabonds resebarometer. 

Nu kräver alla flygningar munskydd. Risken för att fastna i karantän i två veckor utomlands vid minsta symtom är överhängande och dessutom präglas många resmål fortfarande av flera månaders hårda restriktioner. Den annorlunda svenska coronastrategin kan också påverka andra länders vilja att ta emot svenska turister. Det är bara några faktorer som lär hålla intresset för utlandsresor fortsatt lågt i sommar. Att resa inrikes kommer antagligen präglas av en betydligt större frihetskänsla, än att flyga utomlands i en oviss tid som denna.

Med eller utan pandemi och lågkonjunktur så verkar bilden av den rörlige svensken som semestrar på exotiska platser vara en sanning med modifikation. När stora delar av Sverige går på semester lär alternativet till utlandsresor med varmt väder, välbehövlig ledighet och ljusa kvällar inte heller vara så farligt.