Kontanter är en säkerhetsfråga

Därför måste vi värna sedlarna och mynten.

Kontanter – nej tack?

Kontanter – nej tack?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2022-07-06 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Vad gör man om betalsystemen slås ut? Vi fick ett smakprov på detta i fjol, när Coop attackerades och 700 butiker lamslogs på samma gång. Det är tydligt att våra alltmer elektroniska lösningar utgör en risk.

Forskaren Joeri van Laere vid Högskolan i Skövde har lett ett stort forskningsprojekt med bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om vad som händer ifall betalsystemen kraschar. Han förklarar att vi inte har tillräcklig beredskap för en långvarig kris av detta slag, och att risken för påtryckningar på betalsystemen från främmande makt har ökat sedan kriget bröt ut i Ukraina (GP 3/7). Vi vet att Ryssland nu klassificerar Sverige som ett ”ovänligt land”, och tröskeln för en cyberattack får därmed anses låg.

MSB uppmanar alla att ha ett visst antal kontanter hemma i händelse av en sådan kris. Det är klokt. Kontanter är, till skillnad från betalkorten, en offlinelösning på detta problem. Betalkortens smidighet gör att vi sannolikt aldrig kommer röra oss tillbaka till att använda kontanter merparten av tiden, men de har fortfarande en plats från ett säkerhetsperspektiv.

Att vi fortsätter röra oss ifrån kontanter är därför farligt. Att banker och butiker i allt högre grad vägrar kontanthantering är fel, även om det är förståeligt. Med en växande kriminalitet utgör kontanter en risk för en enskild bank eller butik. Men om vi når en punkt där kontanter i praktiken är värdelösa så är vi än mer utsatta för cyberattacker. Att antalet bankomater har minskat, från cirka 2 300 år 2015 till knappt 1 600 idag, är talande för vår bristfälliga beredskap.

Det bör noteras att kontanter allena inte skulle råda bot på en längre störning. Även kontanter är i någon mån en elektronisk lösning, eftersom de numer kräver bankomater. Om kortsystem slås ut är det inte säkert att bankomater heller fungerar. På längre sikt måste ett annat system hittas. En statlig utredning tittar exempelvis på ett system med ett statligt kreditsystem, där man tillåts handla på kredit i fall av strömbrist eller en annan störning.

Utredningens betänkande presenteras senare i år. Men fram till ett sådant system kan komma på plats, vore det bra om vi åtminstone inte förvärrar situationen genom att montera ned det lilla försvar vi har. Kontanter har fortfarande en viktig roll att spela.



Alex Vårstrand är ledarskribent vid Svenska nyhetsbyrån