”En vårbudget för att stärka Sverige”, förkunnade en gravallvarlig finansminister Mikael Damberg (S) under tisdagens pressträff. Det oroliga omvärldsläget, påskens kravaller och skenande priser satte sin prägel på sammanhanget.
Inte desto mindre lämnade budgeten en hel del att önska. Med anledning av upploppen är det naturligt att fråga sig med hur mycket polisens resurser ska öka. Svaret tycks omisskännligen vara ”kaffepengar”. Polismyndigheten får ett tillskott på två miljoner kronor. Åklagare, domstolar och kriminalvård får nöja sig med en miljon vardera.
Kanske finns svaret i hur S-regeringen tänker i Morgan Johanssons (S) senaste utspel. Inrikes- och justitieministern hävdade i tisdags att polisen visserligen ”har mer resurser än någonsin”, men att det under upploppen saknades rätt antal poliser vid rätt tillfälle. Bara dagen innan hade rikspolischefen Anders Thornberg rätt och slätt förklarat att antalet poliser verkligen är för få – ett ovanligt uttalande från ledningen.
Faktum är att det står så illa till med polisens resurser att myndigheten tvingas nedprioritera mindre brott för att få bukt med passköerna, då personalen omfördelas (Expressen 6/4).
Däremot går det inte att undgå det strategiskt utströsslade valfläsket. Exempelvis skjuter man till med 500 miljoner kronor till sjukvården. Det betyder med andra ord att de 21 regionerna snällt får nöja sig med knappt 25 miljoner vardera. Det är långt ifrån tillräckligt.
Allra tydligast blir dock försöken att köpa medelklassröster med ”krishanteringen” av de rekordhöga priserna på el och drivmedel. Bilägare ska kompenseras med 1000 kronor per person och bil och elprisstödet förlängs. För säkerhets skull slängs även en klimatbonus för elbilar in.
Den som i stället önskade skattesänkningar får nöja sig med att S vill sänka skatten på drivmedel. Förvisso tillfälligt och endast med 1,3 kronor litern. En klen tröst för landets matproducenter.
Nåväl. Vi kan i alla fall trösta oss med att regeringen inte lär samla tillräckligt med stöd i riksdagen för att förslaget ska gå igenom i dess nuvarande form. Hittills är det bara Vänsterpartiet som medgett att de kommer stödja budgeten.
Egentligen hänger det mesta på Centerpartiet, som riktat hård kritik mot betydelsefulla delar. ”För splittrad och för lite fokuserad på kärnuppgifterna”, menar Martin Ådahl, partiets ekonomiskpolitiska talesperson (DI 19/4). Framför allt är det pensionsförslaget med ett nytt garantitillägg som skaver.
Om det kommer ett motförslag återstår att se. Vi håller tummarna.