Regionens miljardsatsning i Motala – en välkommen helomvändning

Politikerna har storslagna planer för Lasarettet i Motala. Inställningen till mindre sjukhus har ändrats.

Regionråden Andreas Westöö (L), Marie Morell (M) och Per Larsson (KD) verkar slå in på ett nytt spår i hälso- och sjukvårdspolitiken.

Regionråden Andreas Westöö (L), Marie Morell (M) och Per Larsson (KD) verkar slå in på ett nytt spår i hälso- och sjukvårdspolitiken.

Foto: Jan Novotny

Ledare2025-01-11 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Östergötland ska satsa på Lasarettet i Motala, LiM.

Planen är att det ska byggas nytt och byggas om för runt en miljard kronor. Innan jul gav en enig regionstyrelse grönt ljus till en fördjupad förstudie.

Beslutet är nog ett tecken i tiden. Vinden verkar ha vänt inom sjukvården – plötsligt finns det en framtid för mindre sjukhus, som det i Motala.

För 10-20 år sedan var det nog få som trodde att den här utveckling var möjlig. Då verkade den enda vägen vara ökad centralisering. Resurser flyttades sakta från mindre sjukhus till större.

I början av 00-talet såg det bara ut som om Universitetssjukhuset i Linköping med säkerhet hade en framtid.

Det vara inte heller bara de minsta enheterna som avlövades. Framtiden verkade även osäker för Vrinnevisjukhuset och Västerviks sjukhus – Östergötlands respektive Kalmar läns näst största sjukhus. 

Nu märks lyckligtvis andra vindar. De styrande östgötska regionråden Marie Morell (M), Per Larsson (KD) och Andreas Westöö (L) skriver i en debattartikel i Corren att en satsning på LiM skapar förutsättningar för en mer hållbar och decentraliserad sjukvårdsstruktur.

Ordvalet – decentraliserad sjukvårdsstruktur – är laddat. Det signalerar ett spårbyte inom hälso- och sjukvården.

undefined
Lasarettet i Motala kan komma att rustas för en miljard kronor.

Visserligen har det länge pratats om att stärka primärvården, vilket är en typ av decentralisering. Men den här gången verkar det vara fråga om något annat. Makt ska flyttas längre ut i verksamheten. Mindre sjukhus ska långsiktigt rustas för framtiden.

Vad är det då som har hänt och varför?

Den stora förändringen är att beredskapsperspektivet är tillbaka i offentligt beslutsfattande. Coronapandemin och Rysslands vapenskrammel har tvingat fram en återuppbyggnad av totalförsvaret. Och det här ändrar allt.

För vad gör politiker som ska minska sårbarheten inom sjukvården? Jo, sprider ut vårdplatser och resurser på flera ställen. Att vara beroende av ett storsjukhus är ytterst riskabelt om det blir krig eller kris. Då räcker det med en storbrand eller översvämning för att hela den regionala sjukvården ska kollapsa.

Att beredskapstänkandet är tillbaka märks också i hur politiker formulerar sig. Socialdemokraterna, med Kaisa Karro i spetsen, skrev i julas i Corren om vikten av multifunktionella utrymmen som snabbt kan anpassas vid höjd beredskap på nya LiM.

Med ett 20-årsperspektiv på den östgötska regionpolitiken är den breda politiska viljan att satsa på Lasarettet i Motala att betrakta som en helomvändning – men en ytterst välkommen sådan.