Regeringens problem tynger kommunerna

Landets kommuner får dras med följderna av regeringens politik på många områden trots att de inte kan påverka dess utformning. Nu senast begränsar regeringen ett undantag från lagen om eget boende, Ebo.

Ledare2020-07-22 07:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Ebo ger nyanlända rätt att på egen hand ordna boende i Sverige efter ankomsten. Tyvärr har konsekvenserna framför allt blivit en ökad segregation eftersom människor helt naturligt söker sig till landsmän eller familj. Därför gav regeringen vid årsskiftet 32 kommuner möjlighet att undanta socialt utsatta områden från Ebo. Om nyanlända bosätter sig där förlorar de rätten till dagersättning.
Som tidningen Hem & Hyra har rapporterat om i en serie artiklar under våren har undantaget främst spätt på en omfattande illegal adresshandel. Folk skriver sig helt enkelt utanför de undantagna områdena utan att egentligen flytta därifrån. Därför har flera av de 32 kommunerna klassat hela kommunen som särskilt utsatt. Regeringen var inte nöjd med dessa tilltag och 16 juli utfärdades en förordning om att länsstyrelsen måste godkänna kommunernas klassificering. Troligen kommer det omöjliggöra att hela kommuner undantas.
Även om kommunernas agerande gick emot lagens mening var det förståeligt. Det är ju de som måste hantera följderna av segregationen. Till exempel genom att betala ut försörjningsstöd efter att den statliga ersättningen upphör efter två år. Men i stället för att tillåta kommunerna att använda egna verktyg har regeringen alltså i praktiken dragit tillbaka den möjlighet de hade att försöka hantera problemet.
På liknande sätt har regeringen hanterat frågan om kommuners ansvar för hemtjänst åt sommargäster. Det måste kommuner nämligen tillhandahålla åt besökare även vid tillfällig vistelse, såsom under semestern. I en debattartikel i Expressen (18/7) varnar kommunstyrelseordförandena i 29 kommuner för att detta riskerar att överbelasta hemtjänsten på grund av coronapandemin. Många kommuners hemtjänst är redan hårt ansträngd av bland annat hög sjukfrånvaro. Därför begär artikelförfattarna att regeringen inför ett tillfälligt undantag i socialtjänstlagen.
Krav på att kommuner inte ska behöva tillhandahålla hemtjänst åt tillfälliga besökare på grund av pandemin är inget nytt. I april skrev elva kommuner på västkusten ett brev till regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har drivit frågan sedan i mars. Ändå har regeringen, med socialminister Lena Hallengren (S) i spetsen, konsekvent vägrat att ändra lagen. I stället har Hallengren uppmanat kommunerna att samverka och personer med behov av hemtjänst att inte resa bort.
Det är regeringen som har det yttersta ansvaret för smittbekämpningen och dess myndigheter som står för det faktiska arbetet. Ändå läggs konsekvenserna för hemtjänsten helt på landets kommuners bord. Regeringen vill inte ens lätta deras vanliga arbetsbörda.
Den som fattar beslut borde också vara den som måste hantera följderna. Regeringen borde ta ansvar för sin politik och ställa sig på kommunernas sida.