Det var ett budskap hon sedan återkommande upprepade under året som följde. Medan tiden gick så repeterades budskapet allt mer sällan av den dåvarande statsministern men citerades desto oftare av kritiker som konstaterade att det var väldigt många stenar som Socialdemokraterna inte ville vända på.
Idag tycker Magdalena Andersson att arbetet mot gängkriminaliteten går för långsamt. Då måste det ändå glädja henne att den nya regeringen sedan de tillträdde är sysselsatta med att vända på stenarna som Socialdemokraterna lämnade orörda.
I april skickade regeringen ett lagförslag om hemliga tvångsmedel till lagrådet, med avsikten att lagändringarna ska träda i kraft efter sommaren. Fler sorters allvarlig brottslighet ska bli föremål för övervakning och avlyssning, avlyssning ska kunna kopplas till personer istället för platser, överskottsinformation ska få användas, och tvångsmedel ska få användas även i preventivt syfte.
Dessa förändringar är nödvändiga för att hejda våldsutövarna och nyrekryteringen till gängen. Det är ett mindre antal personer i gängen som är extremt aktiva i våldsutövandet. Dessa behöver punktmarkeras med avlyssning och övervakning så långt det är möjligt. Sedan finns det ett stort antal personer som är medhjälpare i mindre eller större skala och som kan identifieras med hjälp av överskottsinformation från avlyssningen.
Att även avlyssning i preventivt syfte tillåts är avgörande för att svenska poliser ska kunna avlyssna krypterade chattar såsom Encrochat. Sedan polisen i andra länder knäckte chatten har det resulterat i tusentals gripanden och 900 miljoner euro i frysta tillgångar.
Häromveckan vände regeringen på ytterligare en sten i arbetet mot den organiserade brottsligheten. De tillsatte en utredning i syfte att möjliggöra att bevisen från avlyssning ska leda till fler hejdade brott och fler fällande domar avseende försök, förberedelse och stämpling.
Socialdemokraterna betraktar nu regeringens påbörjade utredningar som löftesbrott, eftersom det gör att det dröjer lite ytterligare innan ny lagstiftning är på plats. Men det är klokt att lagändringar utreds och prövas för att balansera integritetsfrågor och garantera rättssäkerhet. Därför är det utmärkt att regeringen nu tillsätter de utredningar som krävs.
För varje sten som regeringen vänder på under mandatperioden blir det allt tydligare att deras företrädare helst inte ville röra de där stenarna alls.