Regeringens försök att rädda Cementas kalkstensbrytning på Gotland genom undantagslagstiftning stötte på patrull hos Lagrådet. Deras remissvar är inte nådigt. Förslaget är inte bara illa berett utan bryter dessutom mot grundlagen och riskerar att underminera förtroendet för det svenska rättsväsendet. Därmed avstyrker Lagrådet förslaget och Cementas fortsatta produktion står inför en osäker framtid.
Det är bra att Lagrådet är så tydliga i sin kritik. Lagförslaget var från början ett hafsverk. Det tillkom som en panikåtgärd från regeringens sida efter att Mark- och miljööverdomstolen nekade Cementa förnyat brytningstillstånd med hänvisning till att företagets miljökonsekvensbeskrivning var undermålig. När det gick ut på remiss i början på augusti sattes svarstiden till en vecka, en orimlig tidsram i den bästa av tider men helt omöjlig mitt under semestern. Det krävs mycket mer än en vecka för att svarsinstanserna skulle kunna sätta sig in i detaljerna.
Dessutom ska Sverige inte ha en arbetsordning där en regering kan kringgå ett domstolsbeslut genom undantagslagstiftning för att gynna en enskild aktör på marknaden. Visst är Cementas kalkstensbrytning viktig för den svenska byggindustrin, men de principiella invändningarna väger ändå tyngre.
Det är inte första gången Lagrådet sågar regeringens förslag. Mest minnesvärt är deras svar på förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd för vissa ensamkommande unga personer, i folkmun kallad gymnasielagen. Då anförde de att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”. Trots detta valde regeringen att gå vidare med en proposition, som sedermera vann riksdagens gillande.
Det är väldigt problematiskt att regeringen lägger fram så illa beredda och formulerade lagförslag. Men det är ännu värre när den väljer att ignorera Lagrådets synpunkter och lägga fram förslaget ändå. Det urholkar Lagrådets funktion – att säkerställa att Sveriges lagar är grundlagskompatibla och rättssäkra. Lagrådets synpunkter ska tas på allvar.
Vad som händer med Cementas undantagslagstiftning återstår nu att se. Det enda rätta är att regeringen drar tillbaka förslaget och antingen omarbetar det eller låter domstolsprocesserna ha sin gång. Cementas kalkstensbrytning är inte stoppad för all framtid. Företaget har alla förutsättningar att inkomma med en mer omfattande miljökonsekvensbeskrivning. Visst är deras verksamhet viktig för Sverige, men inte viktigare än en rättssäker lagstiftningsprocess.