När privata initiativ tas i välfärdssektorn brukar det från valfrihetsantagonisterna kallas för att ”sälja ut”. Rea till lägsta pris. Retoriken är fyndig och spelar på ett uppdiktat motsatsförhållande mellan skonad trygghet och kapitalisternas hårdnackade omoral. Ett lika välanvänt som effektivt knep. Så varför ändra på det?
Ordförande Charles Eriksson för Ödeshögspartiet (ÖP) – ett utbrytarparti från Socialdemokraterna - ser ingen anledning. På gårdagens Ordet fritt i Corren skriver han en varningstext om hur den borgerliga majoriteten i Ödeshög inte bara har långtgående planer på att sälja ut delar av förskolan. Nej, enligt Eriksson går KD, M och C så långt att de planerar att ”sälja ut 30 barn från den egna verksamheten”.
Vad denna så kallade utförsäljning av dagisbarn faktiskt handlar om är fem förskollärare som idag jobbar på en kommunal förskola men vill starta ett personalkooperativ – Villa Villerkulla – i Lindelöfska huset i Ödeshög till hösten.
Uthyrningen av lokalen klubbades på ett kommunstyrelsesammanträde i början på april. ÖP och Socialdemokraterna motsatte sig uthyrningen. ”Vi är emot att det ska öppnas en privat förskola. Och vi är absolut emot att kommunen ska sponsra med lokal”, sade Anders Karlsson (S) (Corren 4/4). ”Sponsra” är alltså samma sak som att hyra ut till marknadsmässigt pris...
ÖP och S hävdar att de fem förskollärarnas lilla kooperativ, som ska kunna ta emot sammanlagt 30 barn, hotar att rasera hela förskoleverksamheten i Ödeshög. Det finns för lite barn och kommunen kan tvingas säga upp personal, menar Charles Eriksson i sin reservation till beslutet om lokaluthyrningen.
Områdeschefen för skolan, Richard Weibull, är konstigt nog av motsatt uppfattning. Kommunen skulle ha tvingats startat ny verksamhet om inte kooperativet dykt upp, säger han (Corren 1/4). Också social- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Johansson (M) tycker att tillfället är turligt väl valt, med tanke på "alla barn som vill ha förskoleplats".
Detta är inget annat än en ideologisk strid där ÖP och S statuerar exempel av fem driftiga kvinnor som vill starta eget i sin egen kommun. I dag tas ärendet upp i social- och utbildningsnämnden. Förhoppningsvis kör majoriteten över bakåtsträvarna ÖP och S, som bara vill att det ska vara som det alltid har varit i Ödeshög.
Visionslöst, tragiskt och raka motsatsen till vad mindre kommuner på landsbygden behöver.