Det stormar i Ydre. Efter bara en månad som vikarierande kommunalråd tvingades centerpartisten Johan Fälth lämna posten.
Skälet? Att han verkar ha lagt sig i för mycket.
Dels framstår han ha lyckats trampa chefer på tårna genom att oaviserat gett sig ut i förvaltningarna. Dels uppstod jävssituationer.
Johan Fälth berättar själv i Corren vad som gått snett.
"I och med att jag gav mig in lite i bygglov och det som gick trögt så trodde de att det berodde på att min fru ritar åt folk i kommunen, och då ansågs jag komma i ett jävsförhållande. Men det var ju inte min tanke, utan det är ju mer att lyssna på vad kommuninvånarna tycker om hur knepigt det kan vara."
Det inträffade visar vilka motstridiga krav som ställs på kommunpolitiker särskilt på mindre orter. Och hur mycket svårfångad kunskap och uppövad fingertoppskänsla som krävs för att klara uppdraget.
Å ena sidan ska politikerna styra kommunen. Lokalpolitikern ska säkra den lokala förankringen – något som blir allt viktigare i takt med att lokalkunskapen inte längre kan tas för given på tjänstemannasidan. Allt fler chefer i kommunerna bor på andra orter och därmed saknar de den lokala förankring som kommer med att bo på en plats.
Å andra sidan ska inte politikerna lägga sig i enskilda ärenden. Och det gäller särskilt om det finns en risk för jäv – eller att jäv ens kan misstänkas. Tilltron till kommunernas myndighetsutövning hotas om bygglov misstänks hanteras olika, något som långsiktigt hotar hela modellen med det decentraliserade beslutsfattandet.
I mindre kommuner "där alla känner alla" blir balansgången särskilt svår för politikerna. Och något som bidrar till svårigheterna är att de politiska posterna är få, vilket gör att bara någon enstaka kan planera tillvaron utifrån att de har en politisk tjänst att sysselsätta sig med. Det här innebär i sin tur att det är få rustade för tunga politiska uppdrag i kö när en viktig post blir ledig, som i Ydre där kommunstyrelsens ordförande Elisabet Hagström (C) är sjukskriven.
Partierna är inte heller de stora folkrörelser som de en gång var, vilket även det märks i Ydre. Efter Johan Fälths avgång verkar inte Centerpartiet förmå att få fram någon ny tillfällig ordförande för kommunstyrelsen. I stället får moderaten Håkan Thudén hoppa in på posten.
Stormen i Ydre visar om inte annat hur avhängiga särskilt mindre kommuner är av ett fåtal politiker. Och hur partierna har försvagats.