På så vis presenterades även Polismyndighetens nya rapport ”Skjutningar och beslag av skjutvapen i Polisregion Stockholm under 2020”, som släpptes häromveckan.
I presentationen av rapporten påstås att nyare vapen som nyligen gått från den legala till illegala marknaden i Sverige eller annat land bedöms utgöra 15–20 procent. Men här behövs en rejäl nypa salt. Först och främst är urvalet extremt litet och otillräckligt för att utgöra någon egentlig grund för extrapolerade siffror. Men även själva påståendet bör granskas. Nyckelorden i meningen är nämligen ”eller annat land”. Det är underligt att blanda samman dessa då de vapen (främst start- och gasvapen) som möjligen kan köpas legalt över disk i annat land måste smugglas in i Sverige, och det är redan förbjudet. Varför redogörs siffrorna tillsammans?
Sedan dåvarande RPS (numera enheten för Förvaltningsrätt på Polismyndigheten) först formulerade läckageteorin år 1995 i skriften ”Illegala vapen”, har Polismyndigheten oförtrutet presenterat läckage som ett stort problem och legala vapenägare som ursprung. Den grova brottsligheten uppgavs vara en följd av läckaget av vapen från jägare och skyttar till kriminella.
Det påstådda läckaget har dock inte stöd i tillgänglig forskning som visar att ytterst få illegala vapen kommer från den legala marknaden. Vid närmare läsning av själva rapporten visar det sig även att polisen faktiskt medger att legala vapenägare inte är ett problem. Det stora antalet vapen hamnar i kriminellas händer via smuggling. En rejäl satsning på Tullens verksamhet kan hjälpa att stävja inflödet av insmugglade illegala vapen, men problemet är djupare än så. ”Utifrån andra länder ser vi att ju lägre vapenförekomst desto färre skjutningar”, säger Joakim Sturup, forskare och analytiker vid Stockholmspolisen, som står bakom den nya rapporten.
Analytikerns påstående verkar även det onyanserat. Hur förklaras i så fall att de länder där dessa vapen kan köpas över disk inte har samma problem med skjutningar? Eller att vapentäta länder som Finland, Schweiz eller Österrike inte har vår problematik med gängskjutningar? Det är dags att fokusera mindre på vapnet och reglerna för legalt innehav och mer på personen som håller i vapnet och gör ett medvetet val att missbruka det. Då och endast då kan rätt insatser sättas in. Samtidigt är det på tiden att flytta ansvaret över vapenfrågor från Polismyndigheten såsom riksdagen redan beslutat om.