Om någon sagt för några dagar sedan att Moderata ungdomsförbundet och LO-facken IF Metall och Handels har det gemensamt att de vill häva tankeförbudet kring lagen om anställningsskydd, hade jag sagt: gå och lägg dig. Men - plötsligt händer det.
Muf krävde inför den pågående partistämman att moderpartiet bryter upp det hänglås som Reinfeldt och Borg satte på las. När saken behandlades gick Muf:s ordförande Rasmus Törnblom upp i talarstolen och bad om ledamöternas röst: "Las behöver reformeras. Vi ska vara i konflikt med samhällsproblemen, inte i dialog med dem."
Och Törnblom blev bönhörd: stämman körde över partistyrelsen och utskottets förslag med 116 röster mot 94. Ingen jordskredsseger, vilket visar på hur lojala dagens moderater är mot rådande svenska modell. Men ändå.
Efteråt ville Ulf Kristersson, ekonomiskpolitisk talesperson, tona ner beslutet. "Det är ingen dramatisk skillnad mot partistyrelsens uppfattning. Alla vet att vi behöver en flexiblare arbetsmarknad."
Ja, det verkar faktiskt som att alla börjar inse det. Till och med LO.
För sedan i våras har ovan nämnda fackförbund fört (hemliga) förhandlingar med Teknik- och Industriföretagen och Svensk Handel om samma sak - lasuppluckring. Lättare uppsägningsregler mot fasta anställningar, ligger på förhandlingsbordet (DN 14/10). En lysande kompromiss som för arbetsmarknaden ett steg i rätt riktning. Låsningarna håller på att rosta sönder.
Tydligen blev facket lite stört av att förhandlingarna med arbetsgivarna om las blev offentliga. Lite som om de blev påkomna med att svära i kyrkan. Förhoppningsvis knuffar nu inte moderatstämmans beslut facket i fel riktning, även om risken finns.
Svära i kyrkan är en sak, liera sig med djävulen en annan.
Låt oss hoppas att LO sätter arbetsmarknaden före prestigen och fortsätter förhandlingarna.