Pepparsprej för att känna sig säker

Rättsstaten har inte lyckats med sitt grundläggande uppdrag ¬att garantera människors trygghet.

Ledare2022-07-22 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

19-åriga Filippa hade med sig en pepparsprej för att känna sig tryggare när hon firade valborg i Uppsala. I en Facebookgrupp med flera tusen medlemmar publiceras titt som tätt varningar om män som begår sexuella trakasserier på bussar, våldtäktsförsök samt vilka krogar och klubbar det är vanligt att drogas på. En situation som tyvärr är långt ifrån unik för Uppsala. Men Filippas sprej upptäcktes av polis, och nu döms hon för vapenbrott, berättar SVT Nyheter (21/7).


I Sverige är pepparsprej vapenklassat och jämställs med skjutvapen i vapenlagen. Det är därför olagligt att inneha det utan licens. Sverige skiljer sig på så sätt från länder som Tyskland, Danmark och USA. Däremot går det att inneha försvarssprej. Skillnaden mellan försvarssprej och pepparsprej är att den senare innehåller ämnen som är förbjudna i Sverige, exempelvis pepparextrakt. Pepparsprej kan också ha bättre effekt mot överfall eftersom försvarssprej är något svagare.
 

Det har varnats för risken att råka köpa olaglig sprej, särskilt om produkten inhandlas utomlands där lagstiftningen kan se annorlunda ut. Därför behöver man noga kontrollera vilka specifika ämnen som finns i sprejen man köper. Ändå är det onödigt att personer utan uppsåt att begå brott, av misstag ändå hamnar på fel sida om lagen.


Invändningen mot att göra det lagligt att inneha pepparsprej är att den kan hamna i fel händer. Kriminella kan få tag på den eller så kan den användas vid våld mot kvinnor eller förnedringsrån. Men till skillnad från laglydiga medborgare bryr sig inte kriminella om vapenlagar, och har redan vapen som är betydligt farligare. Och män som utövar våld mot kvinnor har i de flesta fall större fysiskt våldskapital. Om det skulle bli möjligt att bära pepparsprej jämnas tvärtom våldskapitalet mellan gärningsman och offer ut.


Vapen är inte en absolut rättighet och vem som helst ska inte kunna inneha dem. Men det är enorm skillnad mellan pepparsprej, som är ofarligt, och skjutvapen som är bokstavligen livsfarliga om de hamnar i fel händer. Alternativet till att tillåta pepparsprej är att människors rörelsefrihet fortsätter begränsas av våldet. Exempelvis gick polisen i Uppsala för några somrar sedan ut med uppmaningar till kvinnor att undvika att vistas i parker och gränder, under en period när det på kort tid hade skett flera våldtäkter och våldtäktsförsök.

Om pepparsprej gör att färre utsätts för förnedringsrån och att fler vågar gå ut på krogen med sina vänner borde det vara skäl nog att tillåta den.