Patrik Strömer: Rötmånadens risker

Patrik Strömer skriver om rötmånad i dubbel bemärkelse. På den mediala scenen kan det innebära att glömma bort verkligheten.

Patrik Strömer skriver om rötmånad i dubbel bemärkelse. På den mediala scenen kan det innebära att glömma bort verkligheten.

Foto: Maja Suslin/ TT

Ledare2019-07-23 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

När temperaturen och luftfuktigheten är högre, trivs mikroorganismer och både råvaror och färdigmat blir snabbt otjänlig som föda vid felaktig behandling. Numera kan mat kylförvaras, vilket förlänger hållbarheten och ökar säkerheten. Forna tiders lagringsmetoder som rökning, torkning och saltning är numer till för att skapa delikatesser enligt de smaker vi vant oss vid, och inte nödvändigt för att vi ska kunna äta maten så här års.

Livsmedelsverket är en myndighet vars viktigaste uppgift är att kontrollera, ge vägledning och utfärda regler så att den mat vi äter är säker och inte ökar risken för sjukdomar.

De enklaste råden från Livsmedelsverket är att hålla koll på temperaturen och att använda kylväska. Varm mat ska hållas varm, och kall mat kall. Kylskåpet ska helst ligga på 4+ vilket förlänger hållbarheten. Och i vanlig ordning är en liten provsmakning av den mat som inte är uppenbart förstörd alltid en bra regel.

Samtidigt visar detta exempel på de målkonflikter som alltid finns i det mänskliga livet. Du vill gärna ha kyld och säker mat, men då behöver du lägga pengar på annat än mat, nämligen kylskåp och kylväskor. Och kylskåpet behöver el för att kunna fungera. De flesta inser rätt enkelt att det ligger till så, det går inte att få precis allt man vill ha enbart genom önsketänkande. Och det egentliga syftet måste ofta nås på omvägar och med hjälp av att tänka i flera steg. Verkligheten är svår att överlista.

Jämför med det som numera vanligen kallas rötmånad, nämligen den mediala scen som riggas under sommaren då tempot är lite lugnare. En del glömmer då bort att de lever i verkligheten och önsketänker om hur diktatur ska rädda klimatet, hur deportering av utländskt födda människor ska rädda svensk välfärd, hur högre skatter ska leda till en bättre ekonomi, nedläggning av kärnkraftverk ge en hållbar elförsörjning eller något annat helt bortvänt.

Den typen av diskussioner är ofta rötmånadsbetingade, men det räcker inte alltid att enbart själv hålla huvudet kallt. Det krävs en ständig passning för att inte någon sådan röta ska sprida sig och bli farlig på riktigt. Generellt är demokratiska rättsstater hyfsat sega och motståndskraftiga mot överdrifter, men någon absolut garanti finns inte.

Så tipset för att klara rötmånaden är att läsa, titta och lyssna på sådant som du redan har intresse för. De kallare och mörkare månaderna kan sedan användas till att utmana dina förutfattade meningar, men kommande veckor är det bäst att ta det lugnt.