Pandemin väcker drömmen om villan

Men byggande av småhus har länge nedprioriterats av beslutsfattarna.

Ett eget hus.

Ett eget hus.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2021-05-14 06:35
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

SEB:s senaste bostadsindikator (10/5) visar att en överväldigande majoritet av svenska hushåll tror på fortsatt stigande bostadspriser. Efterfrågan på större bostäder har ökat stadigt under pandemin och verkar hålla i sig. Exempelvis rapporterade Sveriges radio nyligen (7/5) att enrumslägenheter för första gången tar längre tid att sälja än lägenheter med fler rum.

Behovet av hemmakontor och eget utrymme har för många blivit plågsamt påtagligt då vi nödgats arbeta hemifrån under året. Men även om pandemin förhoppningsvis börjar gå mot sitt slut tycks den ha etablerat nya vanor. Enligt SEB:s analytiker Lara Mohtadi är det tydligt att bostadsköpare förutser att distansarbete kommer bli mer permanent. 

Tydligast märks trenden på småhusmarknaden. Priserna har på flera håll i landet ökat med 25 procent, vilket, enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije, är den största ökningen sedan slutet av 1980-talet. Önskan att bo i eget hus är dock inte ny. Undersökningar har de senaste åren återkommande visat att en klar majoritet av svenskarna helst vill bo i radhus eller villa. Det gäller även unga och boende i storstäderna. Pandemin har bara gjort drömmen om villan än mer aktuell.

Att priserna ökar så markant beror inte bara på stor efterfrågan, utan också på att utbudet är för litet. Trots medborgarnas önskemål har byggande av småhus länge prioriterats ned av beslutsfattarna. Andelen småhus bland nybyggnationer har under det senaste decenniet sjunkit från 45 procent till endast 20 procent – mer än en halvering. Det är den lägsta andelen på 100 år.

I bostadspolitiken har i stället fokus nästan uteslutande legat på att bygga flerbostadshus och i synnerhet hyresrätter – som är den enskilt minst populära boendeformen. Detta tunnelseende har lett till dagens brist på radhus och villor. Störst är problemet på kommunal nivå, där planmonopolet ligger. Det låga byggandet av småhus beror framför allt på att kommunpolitiker inte planerar för det.

Det bristande intresset för småhus från politiskt håll är märkligt. Målet har varit att lösa bostadsbristen, men ett utökat småhusbyggande borde göra just det. Om radhus och villor blir fler och finns att köpa för överkomliga priser, kommer fler personer som i dag bor i bostads- eller hyresrätter att flytta. Då blir det lättare att få ett kontrakt för kvarvarande lägenheter för dem som vill eller behöver.

Viktigast är dock att människor behöver både svängrum och möjlighet till avskildhet. Liksom närhet till natur, om så bara i egen trädgård. Att äga och bo i eget hus ger också frihet i vardagen som inte ska underskattas, då vardagen upptar större delen av livet.