Pandemilag kräver bättre tajming

Regeringens agerande väcker frågetecken.

Socialminister Lena Hallengren under presentationen av pandemilagen den 28 december.

Socialminister Lena Hallengren under presentationen av pandemilagen den 28 december.

Foto: TT

Ledare2021-01-06 11:44
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Om allt går som regeringen har tänkt finns den nya tillfälliga pandemilagen på plats den 10 januari. Då kan regeringen och myndigheter, liksom även regioner och kommuner, införa tillfälliga begränsningar för besöksantal och öppettider för exempelvis gym, köpcentrum och butiker. 

Om smittspridningen är särskilt allvarlig kan regeringen även begränsa hur många och hur stora sällskap som får vara på vissa platser där trängsel kan uppstå, såsom badplatser och parker.

Trots den korta tiden sedan den nya pandemilagen lanserades, den 9 december, har den förändrats en del. I stället för att börja gälla först i mars är planen nu alltså att den ska gå att använda redan 10 januari – om riksdagen godkänner den två dagar tidigare. Efter en snabb vända hos Lagrådet har tiden för hur snart sådana beslut måste underställas riksdagen dessutom kortats från två veckor till en vecka.

Regeringen har fortfarande inte gett något vettigt svar på varför den väntade till oktober, när smittspridningen ökade igen, innan arbetet med den nu aktuella pandemilagen påbörjades. Medan regeringen gav sig själv gott om tid blev det sedan väldigt bråttom för alla andra. 

Lagrådet fick sin remiss den 28 december, medan övriga remissinstanser hade de få dagarna mellan 30 december och 5 januari på sig att behandla regeringens förslag. Även riksdagen får lägga på ett kol för att kunna behandla frågan ordentligt inför beslutet 8 januari.

Viktiga lagstiftningsprocesser kan visserligen inte stanna upp bara för att det råkar vara nyår eller andra helgdagar. Men om regeringen hade påbörjat arbetet tidigare hade även remissinstanserna kunnat få lite mer tid. Den ojämna tidsplanen för pandemilagen ger i nuläget knappast goda förutsättningar för att hinna genomföra rimliga granskningar av en ingripande lag innan den blir verklighet. 

Hela förarbetet för pandemilagen har visat oroväckande tydligt att regeringen lider av brist på tajming. Dessvärre lär just tajming vara bland det viktigaste om och när pandemilagen ska användas.

Om regeringen ska stänga butiker och förbjuda människor att vistas i parker duger det inte att reagera flera veckor efter en uppenbar ökning av smittspridningen. Nog för att pandemins nycker är svåra att förutse, men regeringen måste alltid se till att vara beredd när något behöver göras. Kan vi räkna med att tajmingen plötsligt infinner sig under 2021?